vet verminderen

Striae: wat is het en wat kun je ertegen doen?

Heb jij ook last van rode, paarse of juist lichtgekleurde striemen op je lichaam? Dan is het mogelijk dat je te maken hebt met striae. Deze worden ook wel groeistrepen genoemd. Ze ontstaan als je snel groeit, aankomt of meer spiermassa aanmaakt door intensief te sporten. Je lichaamsvorm verandert soms zo snel dat je huid niet de kans krijgt om mee te rekken.

Zo ontstaan er kleine scheurtjes in het bindweefsel onder je bovenste huidlaag. Striae zijn dus eigenlijk littekens. Deze groeistrepen komen zowel voor bij mannen als bij vrouwen. Bij dames die zijn bevallen zie je ze naar verhouding vaker. Hoewel striae veel voorkomt, kan het zijn dat je er toch niet blij mee bent. In dit artikel lees je meer over het ontstaan van striae, hoe je ze kunt helpen voorkomen en hoe we striae kunnen behandelen.

Wat is striae?

Striae (spreek uit als Striejee) zijn gestreepte littekens die ontstaan zijn doordat je huid te snel is opgerekt. Je ziet ze niet meteen, maar pas als je huid weer wat slapper wordt; bijvoorbeeld als je weer afvalt na een zwangerschap. Zodra deze groeistrepen verschijnen, zijn ze meestal rood of paars van kleur. Net als andere littekens veranderen ze na een tijdje van kleur, maar dit kan jaren duren.

Vaak worden ze geleidelijk lichter; meestal zelfs iets lichter dan je normale huidskleur. Ook kunnen deze lijntjes wat meer glanzen dan de huid eromheen. Meestal groeien er geen haartjes meer. De striemen, strepen of langwerpige vlekken kunnen een onregelmatige vorm hebben en een beetje lijken op tijgerstreepjes of zebrastreepjes. Vaak zijn ze een paar centimeter lang en een paar millimeter breed. Grote groeistrepen komen ook voor: ze kunnen tot wel twintig centimeter lang zijn. Het is mogelijk dat ze een tijdje wat warm aanvoelen of jeuken. Dit gaat meestal wel voorbij.

Hoe ontstaan striae?

Striae ontstaan als bepaalde delen van je lichaam zo snel groeien, dat je huid het niet kan bijhouden. Als die niet in staat is om snel mee te rekken, ontstaan er kleine scheurtjes in het bindweefsel onder je huid. Er zijn verschillende factoren die de kans op het ontstaan van striae vergroten, zoals:

Zwangerschap

Veel mensen denken aan zwangerschap als het over striae gaat. Dat is niet zo gek, want veel vrouwen die zwanger zijn (geweest) hebben last van deze huidstriemen. Zo’n zeventig procent van de zwangere vrouwen krijgt tijdens of na haar zwangerschap striae. Bij de meeste zwangere vrouwen ontstaan de groeistrepen in het derde trimester. Meestal komen ze voor op de lichaamsdelen die extra snel groeien als je in verwachting bent, zoals de buik en de borsten, maar ook de billen en de benen.

Vrouwelijke hormonen spelen ook een rol bij het ontstaan van striae, wat nog een reden is waarom deze striemen vaak tijdens de zwangerschap ontstaan. Vrouwen die jonger dan dertig zijn als ze zwanger worden, hebben een grotere kans op striae. Waarschijnlijk is dit omdat een jongere huid strakker is dan een oudere. Daardoor komt er ook sneller spanning op te staan. Vrouwen die roken en vrouwen met een donkere huidskleur hebben ook een grotere kans op het ontwikkelen van striae. Sommige mensen hebben bovendien meer erfelijke aanleg om striae te krijgen dan andere.

Puberteit

Tijdens de puberteit maakt je lichaam veel veranderingen door. Je kunt opeens snel groeien (de groeispurt) en je hormonen gaan een actievere rol spelen. Bij meisjes ontstaan meer vrouwelijke vormen, zoals bredere heupen en grotere borsten. Als deze veranderingen snel gaan, kunnen er ook striae ontstaan. Je ziet deze bijvoorbeeld bij je borsten, heupen, dijen en onderrug. Bij jongens komen striae af en toe voor, bijvoorbeeld als ze snel groeien, aankomen of spiermassa aanmaken.

Snel aankomen en afvallen

Als je snel aankomt, kan dit ook leiden tot scheurtjes in het bindweefsel onder je huid. Die zie je meestal niet meteen, maar pas als je later weer afvalt. Zo kan het dus zijn dat je striae ziet verschijnen nadat je opeens streng bent gaan diëten of als je een maagverkleining hebt gehad.

Snel gespierder worden

Ook door hard te trainen kun je striae krijgen. Als je spieren dikker worden, komt er immers ook spanning op je huid te staan. Maak je dus snel spiermassa aan, dan kun je ook last krijgen van deze groeistrepen. Je ziet ze dan bijvoorbeeld op de bovenarmen en bovenbenen. Hard trainen is de voornaamste oorzaak van striae bij mannen.

Mannelijke hormonen kunnen ook het ontstaan van striae versnellen. Daarom zie je ze nog meer bij sporters die anabole steroïden gebruiken of gebruikt hebben. Anabole steroïden hebben namelijk een effect dat lijkt op dat van mannelijke geslachtshormonen.

 

Hoe kun je striae voorkomen?

Tot nu toe lijkt het erop dat het ontstaan van striae niet helemaal voorkomen kan worden. Het is mogelijk dat je er nooit mee te maken krijgt, maar we weten niet hoe dat komt. Als je juist veel last krijgt van striae, is dat ook niet per se je eigen schuld. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er in jouw familie nu eenmaal meer aanleg voor is. Bovendien kun je er ook niets aan doen als je een groeispurt krijgt.

Wat je wel kunt doen, is de kans op het ontstaan van striae proberen te verkleinen. Zo kun je bijvoorbeeld goed op je eetgewoonten letten, zodat je een kleinere kans hebt om snel aan te komen of af te vallen. Wil je fanatiek gaan sporten, kijk dan of je dit misschien toch geleidelijker kunt opbouwen. Laat anabole steroïden staan. Ook kun je je huid een handje helpen door deze zo gezond en elastisch mogelijk te houden.

Je kunt deze bijvoorbeeld insmeren met een vette crème of olie. Dit verbetert de soepelheid en doorbloeding van je huid en het bindweefsel. Probeer activiteiten die je huid uitdrogen, zoals hete douches en baden nemen, te voorkomen. Drink minimaal zes glazen water per dag en eet minimaal 250 gram groente en evenveel fruit. Stoppen met roken kan ook helpen om de kans op het ontstaan van striae te voorkomen.

 

Is striae behandelen mogelijk?

Misschien heb je al striae en vraag je je af of het mogelijk is om je striae te laten behandelen. Op zich is het niet noodzakelijk om iets te laten doen aan je huidstriemen. Ze zijn niet gevaarlijk, maar er zijn wel mensen die zich er toch niet prettig bij voelen. Gelukkig is een goede schoonheidsspecialist vaak in staat om je striae te behandelen. Meestal is een combinatie van methoden de beste manier om je groeistrepen zo onzichtbaar mogelijk te maken.

Omdat het hier gaat om littekens, is het niet mogelijk om ze helemaal te laten verdwijnen. Maar ze kunnen wel veel lichter gemaakt worden. Als je je erg onprettig voelt over je striae, of je er zelfs voor schaamt, kan dit al veel verschil maken. Misschien vind je je striae zo storend dat je bijvoorbeeld geen bikini, kort shirt of korte broek of rok durft te dragen. Of misschien kijk je op tegen de eerste keer dat je nieuwe partner je naakt zal zien omdat je striae hebt.

Herken jij dit bij jezelf? Wil je toch graag iets aan je groeistrepen laten doen? Neem dan nu contact op om te bespreken hoe je jouw striae kunt laten behandelen bij MOOI Instituut.

Hoe ziet een striae behandeling eruit?

Verschillende schoonheidsspecialisten en dermatologen bieden behandelingen aan die je striae minder zichtbaar kunnen maken.

Ons ervaren team zorgt ervoor dat je goed weet waar je aan begint. We geven je advies op maat over de mogelijkheden om het beste uit je huid te halen. Ook krijg je tips om door een gezonde levensstijl je huid zo mooi mogelijk te houden.

Neem contact op met ons op!

Heb jij last van een doffe huid en wil je dit zo effectief mogelijk oplossen? Neem dan vooral een keer contact met ons op om een afspraak te maken. Wij zijn specialisten op het gebied van huidtherapie en kunnen iedereen van dienst zijn.

Zo kijken we niet alleen naar cosmetische oplossingen, maar bespreken we ook andere manieren waarop jij je huid beter kan verzorgen. Denk aan een gezond voedingspatroon en tips voor een goede dagelijkse huidverzorging. Zo geef jij je huid alles wat het nodig heeft, zodat je iedere dag weer volop straalt.

 

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Team foto Mooiinstituut

Bedankt voor het invullen, wij nemen binnen 24 uur telefonisch contact met je op!