Pigmentvlekken hoe te voorkomen en behandelen?

Een jonge huid is niet alleen stevig en zonder rimpels, maar meestal ook vrij van pigmentvlekken. Pigmentvlekken verraden vaak je leeftijd, sterker nog: ze doen je ouder lijken! En het vervelende is, dat die bruine verkleuringen soms ook nog eens worden veroorzaakt door cosmetische ingrediënten. Gelukkig bestaan er ook producten en behandelingen die de pigmentvlekjes lichter maken. Als je deze combineert met een dosis volharding en geduld, is verbetering zeker mogelijk!

Waarom krijg ik pigmentvlekken?

Pigment is een stof welke ervoor zorgt dat onze huid bruin kleurt. Bij pigmentvlekken hoopt het pigment zich op in de huid. Door de geconcentreerde aanwezigheid van pigment op een bepaalde plaats, vormt er een donkere plek. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken, met ieder een andere oorzaak. Zo kunnen ze aangeboren zijn, ontstaan door medicijngebruik, stress, na wondjes, acne, zwangerschap en een verstoorde hormoonhuishouding.

Moedervlekken

Een moedervlek is een pigmentvlek, welke (zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden) is aangeboren. Ze kunnen verschillende vormen en afmetingen aannemen. Vaak spreken we bij moedervlekken over schoonheidsvlekjes. We doen hier dan ook vaak niets aan. Wel is het belangrijk om moedervlekken (net zoals alle andere pigmentvlekken) in de gaten te houden. Wij adviseren dit zeker jaarlijks te doen via de ABCDE-Methode, waarover ik je bij de do’s en dont’s bij pigmentvlekken meer vertel.

Sproeten

Ook sproetjes zijn pigmentvlekken en komen vaak voor bij bepaalde huidtypes. Ze zijn dus ook erfelijk bepaald. Gelukkig worden ook sproetjes vaak als iets moois gezien!

Zwangerschapsmasker

Echter zijn er ook pigmentvlekken in het gezicht welke minder aantrekkelijk worden gevonden. Zoals bijvoorbeeld Melasma, beter bekend als het ‘zwangerschapsmasker’. Door sterke hormonale veranderen tijdens de zwangerschap, kan de aanmaak van huidpigment worden verstoord. De pigmentvlekken ontstaan tijdens de zwangerschap meestal op de jukbeenderen, het voorhoofd en in de zones rond de mond. De meeste vrouwen krijgen pas in het tweede of derde trimester van de zwangerschap te maken met deze Melasma. En heb je tijdens je eerste zwangerschap last gekregen van een zwangerschapsmasker? Dan worden de pigmentvlekken helaas vaak bij een volgende zwangerschap nog donkerder of groter. Probeer het ontstaan ervan dus zoveel mogelijk tegen te gaan. Ga ook tijdens de zwangerschap niet onder de zonnebank.

Krijg je toch een zwangerschapsmasker, dan verdwijnen deze pigmentvlekken in het gezicht vaak weer zodra je hormoonhuishouding terug in evenwicht komt. Echter krijg je Melasma buiten de zwangerschap om (want ook dit is heel goed mogelijk), dan verdwijnen de pigmentvlekken meestal niet meer.

Ouderdomspigmentvlekken

Ook ouderdomspigmentvlekken zien we niet graag verschijnen (de naam alleen al!!). Ze worden ook wel levervlekken of Lentigo genoemd. Echter hebben ze gelukkig niets met de werking van de lever te maken!

Ouderdomsvlekken ontstaan door de jarenlange invloed van de zon op onze huid. Dat is ook de reden dat deze pigmentvlekken het meest voorkomen op de handen en in het gezicht. Mensen die tijdens hun leven veel in de zon zijn geweest, hebben dan ook een verhoogd risico op ouderdomsvlekken. Helaas verdwijnen of verminderen ouderdomspigmentvlekken niet in de winter.

Hyperpigmentatie door letsel

Door verwondingen van de huid kan er plaatselijk een concentratie van pigment ontstaan. Dit kan komen door bijvoorbeeld schaafwonden, acne of insectenbeten. Meestal verdwijnt de hyperpigmentatie vanzelf, maar het vraagt vaak wel om een jaartje geduld.

Do’s en dont’s bij pigmentvlekken

Voorkomen is beter dan genezen! Gebruik iedere dag (ook tijdens de winter, wanneer de zon niet zo fel lijkt) verzorgingsproducten met een UV-filter en een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Deze beschermen niet alleen je huid tegen acute zonnebrand, maar beschermen ook tegen snelle veroudering van je huid en verkleinen op lange termijn de kans op ouderdomsvlekken. Vermijd daarnaast langere tijd in de zon, draag en pet of hoed als de zon fel schijnt en geef de voorkeur aan de schaduw.

Kijk tevens eens kritisch naar de ingrediënten in je cosmeticaproducten. Vooral geurstoffen, citrus-extracten, maar ook lavendel of bergamot kunnen de vorming van pigmentvlekken in de zon stimuleren. Check ook even meteen je medicijnkastje, er zijn namelijk ook geneesmiddelen welke in combinatie met de zon, voor pigmentvlekken kunnen zorgen.

De ABCDE-methode

Zoals je hier boven hebt kunnen lezen zijn pigmentvlekken een normaal verschijnsel. Daarnaast zijn pigmentvlekken niet schadelijk en zullen veelal dus ook nooit problemen veroorzaken. Toch is het wijs om ze in de gaten te houden. Bijvoorbeeld moedervlekken kunnen veranderen in kwaadaardige moedervlekken, melanomen genaamd. Wij adviseren daarom om je pigmentvlekken jaarlijks te controleren door middel van de ABCDE-methode. Het zijn de (Engelse) beginletters van vijf verontrustende kenmerken van pigmentvlekken. Als één van de kenmerken voorkomt, raadpleeg dan altijd een arts, zodat deze in een vroeg stadium kunnen worden behandeld.

Asymmetry: De ene helft van de moedervlek is anders dan de andere helft. Een moedervlek is symmetrisch wanneer er een denkbeeldige streep door te trekken is. Melanomen zijn meestal asymmetrisch.

Border: Met Border wordt de rand/begrenzing van een moedervlek bedoeld, dus de rand naar de normale huid. Bij een melanoom zijn de randen vaak grillig en onregelmatig.

Color: Als de kleur van een moedervlek verandert of hij heeft meer dan twee verschillende kleuren (zwart, blauw, grijs, bruin, rood of wit) is het verstandig een arts te bezoeken.

Diameter: De moedervlek is groter dan 6 mm. Onrustige of kwaadaardige moedervlekken, ofwel melanomen, hebben vaak een doorsnede groter dan 6 mm

Evolution: De moedervlek is veranderd. Bij veranderingen is het altijd verstandig een arts te bezoeken.

Behandelen van pigmentvlekken

Gelukkig kunnen we je huid met pigmentvlekken ook op verschillende manieren behandelen om zo de pigmentvlekken te verminderen of zelfs te verwijderen. Zo kunnen we met bijvoorbeeld door middel van een laserbehandeling de pigmentvlekken verwijderen. De laser geeft een explosie van licht in het te behandelen gebied. Hierdoor wordt als het ware het pigment opgedeeld in heel veel kleine stukjes pigment die je lichaam zelf af zal voeren. Maar uiteraard geven wij je voor aanvang van een behandeling tegen pigmentvlekken altijd een advies over de beste behandelmethode en de resultaten welke je mag verwachten.

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Team foto Mooiinstituut

Bedankt voor het invullen, wij nemen binnen 24 uur telefonisch contact met je op!