Intermittent fasting dé manier om veroudering van je huid en lichaam te vertragen

Waarschijnlijk heb je het al vaker in de media voorbij zien komen, intermittent fasting. Wat is intermittent fasting? En maakt het je lijf echt gelukkig? Wij zijn ervan overtuig dat intermittent fasting dé manier is om veroudering van je huid en lichaam te vertragen. Natuurlijk leggen wij het graag aan je uit!

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is zeker geen dieet, het schrijft je namelijk niet voor wat je zou moeten eten, maar wanneer je moet eten en wanneer juist niet. Het is een vorm van vasten. Sommige periodes eet je dus niets (of weinig) en daarna eet je weer wel.  Er zijn verschillende soorten intermittent fasting. Zo kun je zelf bepalen in welke tijdsperiode je gaat vasten en in welke tijdsperiode je gaat eten. 

Wat doet intermittent fasting voor je huid en lichaam?

De positieve gezondheidseffecten van intermittent fasting zijn voornamelijk te danken aan een verbeterde insulinegevoeligheid en een verhoging in de aanmaak van het HGH (Human growth hormone).  Het belangrijkste effect van intermittent fasting is het krijgen van een sterker immuunsysteem! Tijdens ieder eetmoment gebruikt je immuunsysteem energie in de vorm van glucose. Door minder vaak te eten, gebruikt je immuunsysteem minder glucose uit je voeding, maar haalt de energie juist uit het opgeslagen vet in je lichaam. Je geeft je immuunsysteem rust en je werkt tegelijkertijd aan je vetverbranding!  Tevens zorgt intermittent fasting voor vermindering van oxidatieve stress. Deze stress-vorm is verantwoordelijk voor het huidverouderingsproces, kan tot uiting komen in de huid door middel van laaggradige ontstekingen, gevoeligheid en roodheid en zorgt voor het ontstaan van chronische ziekten.  Intermittent fasting geeft je darmen rust. Door meer te eten dan je nodig hebt, raken je darmen overbelast en uit balans. Je darmen hebben een grote invloed op veel functies in ons lichaam, waaronder je hormoonhuishouding en je energieniveau. Door het hebben van minder eetmomenten, geef je je darmen rust en zal je merken dat je meer energie krijgt en je hormoonhuishouding verbetert.  En doordat je lichaam minder energie hoeft te steken in je spijsvertering, heeft het meer tijd voor cellulair herstel.

Hoe pas je intermittent fasting toe?

Hoe en wanneer je vast hangt af van welke manier het beste bij je past. De bekendste vorm is het 16/8 schema. Je eet binnen een venster van 8 uur per dag en vast de overige 16 uur (waarvan je natuurlijk ook een deel slaapt). Dit schema wordt ook wel overnight fasting genoemd. Je eet je laatste maaltijd om 8 uur ’s avonds en de volgende dag eet je om twaalf uur ’s middags pas weer.  Probeer rustig te starten, met bijvoorbeeld het 12/12 schema. Waarbij je 12 uur eet en daarna 12 uur vast. Als dit goed bevalt en goed vol te houden is kun je het stapje voor stapje uitbouwen. Hou je in ieder geval altijd aan deze basisregels:
  1. Eet gevarieerd
  2. Zorg voor een regelmatig ritme
  3. Drink niet teveel alcohol en gebruik geen drugs
  4. Zorg voor een actieve levensstijl 
  5. Voel je je niet helemaal fit, luister dan altijd goed naar je lichaam!
 

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Team foto Mooiinstituut

Bedankt voor het invullen, wij nemen binnen 24 uur telefonisch contact met je op!