ONTSPANNING OVERZICHT

In de huidige maatschappij ervaren veel mensen chronische stress. In tegenstelling tot acute stress (honger, dorst, koude, hitte) is chronische stress wel schadelijk.

Langdurige stress is één van de belangrijkste factoren die de gezondheid ondermijnt. Het kan door allerlei factoren veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld door een trauma, misbruik, verwaarlozing, ziekte van een geliefde, werk, een telefoon die telkens afgaat of financiële schuld. Maar ook door het lezen of aanhoren van slecht nieuws. Bijvoorbeeld nieuws over oorlog in het buitenland, waar je zelf niet direct iets aan kunt doen. Verder kunnen negatieve gedachten zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ ook een stressreactie veroorzaken.

Herstel vindt plaats in rust. Wanneer je chronisch gestrest bent kun je dus niet goed herstellen. Daarom is het essentieel om voldoende ontspanning in je dagelijkse leven in te bouwen en om stressoren zo veel als mogelijk uit de weg te gaan. Daarnaast is het belangrijk om je stresstolerantie te optimaliseren. Er zijn verschillende manieren waarmee je jezelf toleranter kunt maken tegen stress.

Meditatie

Er zijn veel verschillende meditatie oefeningen. Op internet (Youtube) zijn geleide meditaties te vinden die je gratis kunt beluisteren. Ook zijn er twee handige telefoon applicaties die (deels) gratis te gebruiken zijn:

Yoga

Natuurlijk kun je naar een Yoga-school gaan, maar je kunt ook thuis aan de slag gaan. Op Youtube kun je veel yogaoefeningen vinden.

Bodyscan meditatie

Bij een bodyscan ga je rustig zitten of liggen en ga je in gedachten je hele lichaam af van je tenen tot je hoofd. Het enige wat je doet is spanningen in je lichaam opmerken zonder erover te oordelen. Op Youtube zijn verschillende geleide bodyscans vinden. Ook zijn er meditatie CD’s te verkrijgen. De apps Headspace (Engels), Meditation moments en de Mindfulness coach app van VGZ bevatten ook bodyscan meditaties.

Relaxation response

De relaxation response is een eenvoudige oefening die, eenmaal geleerd, 10 tot 20 minuten per dag kost om ontspanning te bereiken. De belangrijkste kenmerken van een ontspanningsprogramma zijn:

1. Continue herhaling van een woord, geluid, gebed, gedachte, uitdrukking of spierbeweging, waardoor concentratie wordt bereikt

2. Passieve terugkeer naar de herhaling wanneer andere gedachten intreden

Instructies relaxation response oefening:

1. Ga comfortabel zitten

2. Kies een woord of kort zinnetje die je telkens continu in gedachte gaat herhalen (bijvoorbeeld: één, ontspan, god, ik ben geweldig)

3. Sluit je ogen

4. Ontspan je lichaam

5. Adem langzaam in en uit en benoem in gedachte bij elke uitademing het door jou gekozen woord of zinnetje

6. Als je gedachten afdwalen, ga dan terug en focus op je ademhaling en het woord

7. Houd dit 10-20 minuten per sessie vol

8. Aan het eind van de sessie houdt je je ogen gesloten en laat je je normale gedachtegang gaan

9. Open na 1 minuut langzaam je ogen

Doe deze oefening dagelijks op hetzelfde moment. Bijvoorbeeld vlak na opstaan, voordat je dag begint of na de avondmaal.

Klik hier om een Youtube video te zien waarin Herbert Benson (de uitvinder van de Relaxation Response) zelf instructies geeft.

Halvering van de ademhalingsfrequentie

Tel hoeveel keer je per minuut ademt. Halveer vervolgens je ademhalingsfrequentie voor 5 minuten. Dus als je 12 keer per minuut ademt, dan ga je dat halveren naar 6 keer per minuut. Om te berekenen om hoeveel seconden je mag ademen kun je de volgende som gebruiken: 60 delen door de helft van jouw ademhalingsfrequentie. Dus bijvoorbeeld: 60 delen door 6 = 10. Je mag dan om de 10 seconden ademhalen. Op die manier adem je 6 keer per minuut.

Lichaamscontact

Lichaamscontact (huid-op-huid) verlaagt het stressniveau (daling stresshormoon cortisol). Dit is het geval bij lichaamscontact met zowel mensen als honden (en waarschijnlijk is dit ook het geval bij andere zoogdieren, zoals katten).


De hoeveelheid lichaamscontact kun je verhogen door: massage, knuffelen en het aaien van je huisdier.

Aarding

Als je op blote voeten op een natuurlijke ondergrond loopt ben je geaard. Ook ben je geaard als je bijvoorbeeld op het strand of op het gras ligt, maar ook als je in de zee zwemt. Aarding zorgt voor verlaging van het stresshormoon cortisol en helpt bij het herstellen van je cortisolritme (bioritme).

Boswandeling (Forest bathing)

Het maken van een boswandeling zorgt voor vermindering van stress. Forest bathing heeft een ontspannend effect, wat zich uit in lagere cortisol niveaus, een lagere hartslag, een lagere bloeddruk, een lagere activiteit van de sympathicus (zenuwstelsel dat geactiveerd is bij stress) en juist een hogere activiteit van de parasympathicus (zenuwstelsel dat geactiveerd is bij ontspanning).Ook heeft forest bathing een positieve invloed op het psychologische welzijn, wat zich in meer positieve gevoelens uit. 

Voeding

Voedingsmiddelen die het lichaam kunnen ondersteunen bij stress zijn: eieren en planten zoals salie, valeriaan, citroenmelisse, sint Janskruid, hop, kamille, lavendel, kurkuma en maca. Van de kruiden kun je bijvoorbeeld thee zetten, maar je kunt ze ook in de vorm van etherische olie verspreiden met een diffuser. Er zijn verschillende aanbieders van ontspannende kruidentheeën (o.a. Zonnatura, Yogi Tea, Pukka en Jacob Hooy) en etherische oliën. Maca en kurkuma zijn verkrijgbaar in poeder. Je kunt maca bijvoorbeeld verwerken in een eiwit shake, kokosyoghurt of in een smoothie. Klik hier om te lezen hoe je kurkuma kunt gebruiken.

Koffie (caffeïne) kan bij sommige mensen stress en opgejaagdheid verergeren. Om erachter te komen of dit bij jou het geval is kun je koffie één maand vermijden en daarna herintroduceren.

En nu?

De gezondheid, ook van de huid hangt natuurlijk van veel meer factoren af. Voeding en leefstijlfactoren hebben een enorme impact op de huid, maar mentale en emotionele on-balansen ook. De huid is een spiegel van het hele leven. Wil je meer leren over het effect van leefstijl, voeding, supplementen en mind-interventies op gezondheid en (huid)aandoeningen? En wil je meer van dit soort praktische handvatten voor het verbeteren van de huidgezondheid én de vitaliteit in het algemeen. Of wil je optimale ontspanning en huidverbetering bereiken?

Boek dan via onderstaande knop een huidconsult en leer hoe je je huid, voeding, leefstijl en mind-interventies op een simpele en bewezen manier kunt inzetten.

Want is je huid je lief, leef dan preventief

Contact

Of neem hier direct contact op

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Team foto Mooiinstituut

Bedankt voor het invullen, wij nemen binnen 24 uur telefonisch contact met je op!