Hoe gebruik je kurkuma?

Het is echt één van mijn favoriete superfoods…kurkuma! Kurkuma heeft namelijk verschillende gezondheidsvoordelen en is met zijn milde en toch prikkelende smaak een belangrijke smaakmaker in de Indiase keuken. Maar hoe gebruik je deze gele alleskunner met zijn opvallend mooie kleur? En hoe versterk je de gezondheidseffecten van kurkuma? In deze blog deel ik graag mijn tips met je!

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kurkuma?

Kurkuma wordt ook wel geelwortel of koenjit genoemd. Het is een specerij afkomstig van de wortels van de Curcuma Longa, welke familie is van de gemberplant. De voedzame stof in kurkuma zijn de curcuminoïden, waarvan de belangrijkste curcumine is.

De cucumine in de kurkuma helpt je lichaam om het voedsel beter te verteren en het helpt bij de vetverbranding, omdat het zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Tevens helpt kurkuma de lever te ontgiften, omdat het de werking van de galblaas stimuleert en de galblaas staat in verbinding met de lever.

En misschien nog wel het meest positieve gezondheidsvoordeel van kurkuma is dat de curcumine in kurkuma en ontstekingsremmende werking heeft. Studies tonen aan dat kurkuma met curcumine kleine en chronische ontstekingen kan bestrijden. Chronische ontstekingen zijn problemen die optreden, waardoor gezonde cellen in het lichaam beschadigt kunnen raken. Je immuunsysteem wordt continu geactiveerd, welke daardoor uitgeput raakt en de gezonde cellen in je lichaam niet meer goed kan beschermen. Chronische ontstekingen ontstaan onder andere door een slecht voedingspatroon met ongezonde voeding, stress, roken en een vitamine D tekort. Natuurlijk kan kurkuma niet voorkomen dat je geen chronische ontstekingen meer krijgt. Maar een gezonde leefstijl zonder stress, roken en gezonde en gevarieerde voeding is cruciaal.

Let echter wel op! De kurkuma die je in een kruidenpotje in de supermarkt koop is niet hetzelfde als de kurkuma die gebruikt wordt voor zijn geneeskrachtige werking. De kurkuma moet hiervoor de werkzame stof curcumine bevatten, het liefst tussen de 3 tot 4% en van goede kwaliteit zijn. Curcumine wordt vrijwel altijd geëxtraheerd. Laat je dus niet verleiden door kurkuma die zegt voor 100% uit kurkuma te bestaan, de cucurmine kan hier nog steeds uitgehaald zijn.

Hoe maximaliseer je het effect van kurkuma?

Helaas is de opneembaarheid van kurkuma niet zo goed, waardoor het gebruik van alleen kurkuma weinig gezondheidseffecten zal geven. Om het effect van kurkuma te maximaliseren moet je het met andere voedingsstoffen combineren.
 Kurkuma is vet-oplosbaar, maar combineer je het met zwarte peper en/of vet, dan kun je de opneembaarheid versterken. Ook door kurkuma te combineren met omega 3-vetzuren EPA en DHA en EGCG uit groene thee worden de anti-oxidatieve en ontstekingsremmende effecten versterkt.

Hoe gebruik ik kurkuma?

Kurkuma wordt vaak als smaakmaker gebruikt in Indiase curries, maar verschillende kruidenmixen, waaronder kerriepoeder, bevatten kurkuma. Maak bijvoorbeeld een roerbakgerecht met vis (omega 3-vetzuren) met Thaise kruiden of een lekker frisse kipkerriesalade met een flinke snuf peper.

Omdat kurkuma vrij neutraal is van smaak, kun je het ook over je groenten strooien, door je smoothie of in een soep verwerken. Maar let op dat je dit wel doet in combinatie met de peper, omega 3-vetzuren of groene thee 😉

Maar mijn echte favoriet is golden milk, een warm kruidig drankje, welke echt perfect is tijdens de koude herfst- en winterdagen. Natuurlijk deel ik graag het recept met je!

Ingrediënten voor één mok golden milk:

  • 2 theelepels kurkuma in poedervorm
  • 200 ml amandel- of kokosmelk
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel kokosolie
  • 1 cm gember in dunne plakjes
  • 2 kardemompeulen gekneusd
  • Snufje peper
  • Kneepje honing

Plet de kardemom peulen met de platte kant van je mes. Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en laat het op een laag vuur warm worden.

Zeef de golden milk en giet het vervolgens in een lekker grote mok.

En dan genieten!


 

Over de schrijver
Kitty Scherff is Huidexpert, een autoriteit op het gebied van natuurlijke Anti-Aging methoden voor Huid, Haar en Lichaam! Wat begon ruim 20 jaar geleden met enkel huidbehandelingen, is inmiddels ontwikkeld tot haar eigen Inner Health Beauty Concept. Met MOOI Instituut wordt er samengewerkt met de allerbeste ondernemers! De aandacht is daardoor gericht op alle aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je het meest optimale resultaat bereikt.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down