Is je huid gevoelig voor puistjes? Wat te eten en wat juist te vermijden

Is je huid gevoelig voor puistjes? Wat te eten en wat juist te vermijden

Puistjes, onderhuidse ontstekingen, mee-eters…helaas hebben we er niet alleen last van tijdens onze puberteit, maar ook nog tot ver daarna. In al die jaren heb je geprobeerd om van die rottige acne af te komen, maar het lijkt wel of niets helpt. Je wordt er moedeloos en onzeker van. In deze blog geef ik je graag wat tips welke voeding je het best kunt eten en welke je het best kunt vermijden als je een huid hebt die gevoelig is voor acne.

Waarom je voeding aanpassen als je last hebt van acne?

Als je acne wil behandelen, is het goed om te weten dat alles in het lichaam met elkaar verbonden is. En dat sommige organen een nauwe samenwerking hebben. Dit zie je vooral bij de huid, darmen en longen. Deze organen hebben een barrièrefunctie voor het lichaam en spelen een grote rol in het zuiver houden van het bloed door het afvoeren van afvalstoffen. Werkt één van deze organen niet naar behoren, dan heeft dat effect op de andere organen.

Bij acne spelen vooral de darmen, in het bijzonder de darmwand, een belangrijke rol. Door de darmwand komen de voedingsstoffen in je bloed. Echter mag de darmwand niet té doorlaatbaar zijn, want dan kunnen grote, onverteerde moleculen in het bloed terecht komen. Hierop reageert het immuunsysteem door het creëren van een ontstekingsreactie ergens ander in het lichaam, zoals op bijvoorbeeld je huid.

Eet veel kleur

In alle fel gekleurde groente en fruit zitten antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen je huid en organen en voorkomen dat vrije radicalen (schadelijke deeltjes) het DNA beschadigen. Vooral bosvruchten zijn rijk aan antioxidanten. Denk dus aan kersen, frambozen, blauwe bessen en wissel dit af met ander fruit zoals appel, peer en granaatappel. Maar ook vitamine C en E bevatten antioxidanten en hebben een kalmerend effect op de huid. Denk hierbij aan citroen, grapefruit, tomaat en sinaasappel, welke een bron zijn van vitamine C en krijg voldoende vitamine E binnen door het eten van broccoli, avocado, noten, zoete aardappelen, zonnebloempitten en olijfolie.

Let wel op, eet niet te grote hoeveelheden fruit, want hoewel het gezond is, bevat fruit ook suiker. Een teveel aan suiker kan namelijk een negatief effect hebben op je huid, zoals je kunt lezen in deze blog.

Vitamine A helpt je huidcyclus te reguleren, zodat talg en eiwit niet vast komen te zitten onder de huid en zo puistjes en acne kunnen veroorzaken. Vitamine A kun je vinden in broccoli, spinazie, wortel en zalm. Let echter wel op dat je dagelijks niet meer vitamine A binnen krijgt dan 3000 microgram, dit kan namelijk schadelijke bijwerkingen geven.

Eet ook voldoende bladgroente, zoals spinazie, raapstelen, andijvie, rucola, enz. De groene kleur in deze bladgroente wordt veroorzaakt door chlorofyl. Dit stofje helpt ons bloed zuiver te houden. Voldoende chlorofyl kan de uitstraling van je huid dan ook een enorme boost geven.

Het is bewezen dat mensen met acne een lager dan gebruikelijk peil zink in hun bloed hebben. Zink voorkomt ontstekingen en kan dus helpen om acne te voorkomen. Zink zit in tarwekiemen, amandelen, kalkoen en braziliaanse noten.

Selenium staat er om bekend de huid te helpen met het beschermen van invloeden van buitenaf. Samen met vitamine E, zou het zelfs acne kunnen verminderen. Selenium zit in tonijn, braziliaanse noten, eieren, zalm en zilvervlies rijst.

Vetten

De cellen in ons lichaam hebben een membraan dat opgebouwd is uit verschillende vetzuren. Ook de cellen in onze huid hebben zo’n membraan. Vandaar dat het gebruik van de juiste vetten in je voeding de gezondheid van je huid kunnen beïnvloeden en ontstekingen zullen verminderen.

Het is van groot belang dat je een goede balans hebt in omega 3 en omega 6. Omdat mensen tegenwoordig meer plantaardige olie binnenkrijgen, is de balans in ons lichaam doorgeschoten richting omega 6. Om dit te compenseren, is het van belang om meer omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Bronnen van omega 3 zijn amandelen, hazelnoten, zonnebloempitten, walnoten, vette vis zoals sardientjes en zalm en lijnzaad. Lukt het niet om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen via je voeding. Dan zijn deze omega 3 capsules een goede aanvulling. Het is namelijk wel belangrijk dat een omega 3 supplement 100% natuurlijk is, gezuiverd is van giftige stoffen en een lage totox waarde heeft.

Drink voldoende water

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; drink voldoende water. Je maakt immers je huis ook niet schoon met koffie en frisdrank, dus je lichaam ook zeker niet 😉. Water helpt om de afvalstoffen af te voeren. Maar overdrijf niet, vijf tot acht glazen water per dag is prima.

Pak dit liever niet

Om huidproblemen zoals acne te voorkomen, is het belangrijk gevarieerd te eten. Probeer ook zoveel mogelijk onbewerkte producten te eten. Omdat hormonen effect hebben op de vorming van acne, raad ik je aan om geen met hormonen volgepompt vlees en zuivel te eten. Maar het liefst onbewerkte, magere voedingsmiddelen. Helaas dragen ook chocolade, friet en ander junkfood niet bij aan een mooie huid. Ze zorgen namelijk voor een snelle stijging van het bloedglucosegehalte, welke de talgproductie stimuleert en je poriën zal verstoppen. Probeer deze dus ook zoveel mogelijk te beperken.

Zuivel zit helaas vol hormonen, welke de koe tijdens haar zwangerschap aanmaakt voor haar kalfje. Deze hormonen zorgen bij de mens voor de verhoging van de talgproductie. Gelukkig is niet iedereen even gevoelig voor deze hormonen. Daarom raden wij aan om zuivel beperkt te nemen.

De juiste huidverzorging bij acne

Voeding speelt maar voor 25% een rol bij de vorming van acne. De overige 75% wordt beïnvloed door hormonen, stress, slaap en de verzorgingsproducten welke je gebruikt.

Natuurlijk kunnen wij je helpen bij het verminderen van je acne. En wist je dat onze acne behandeling door bijna alle zorgverzekeraars wordt vergoed? Natuurlijk raden wij je wel aan om jouw (aanvullende) zorgverzekering hiervoor te checken.

Wil je dat wij je helpen? Schrijf je dan hier in.

Over de schrijver
Kitty Scherff is Huidexpert, een autoriteit op het gebied van natuurlijke Anti-Aging methoden voor Huid, Haar en Lichaam! Wat begon ruim 20 jaar geleden met enkel huidbehandelingen, is inmiddels ontwikkeld tot haar eigen Inner Health Beauty Concept. Met MOOI Instituut wordt er samengewerkt met de allerbeste ondernemers! De aandacht is daardoor gericht op alle aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je het meest optimale resultaat bereikt.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down