Zo voorkom je huidirritatie door je mondkapje

Zo voorkom je huidirritatie door je mondkapje

Merk jij ook dat je huid op dit moment droger, roder of onrustiger is? Grote kans dat dit komt door het dragen van een mondkapje. Zo’n mondkapje is erg wennen, maar ook je huid is dit niet gewend! Nu we massaal mondkapjes moeten dragen, hebben veel mensen helaas last van huidirritatie, pukkeltjes, roodheid en mee-eters. Ook wel maskne genoemd. Dit is een soort acne welke veroorzaakt wordt door een combinatie van wrijving tussen het gezicht en het masker en vocht. Graag geef ik je een aantal tips om huidirritatie door het dragen van een mondkapje te verminderen en zoveel als mogelijk te voorkomen, zodat je huid mooi en gezond blijft.

Hoe ontstaat maskne?

Wanneer je een mondkapje draagt ontstaat er wrijving en druk op de huid. Door de constante wrijving van het mondkapje over de huid raakt de huid beschadigd en daarmee wordt de huidbarrière aangetast. Het mondkapje sluit je gezicht af en absorbeert overtollig talg, vuil, zweet en bacteriën van je huid. Daarnaast heeft je huid minder kans om te ademen. Omdat je ook nog eens ademt in het mondkapje ontstaat er een vochtige omgeving aan de binnenkant van je mondkapje. Hierdoor zullen de bacteriën zich sneller vermenigvuldigen. Het is dan ook geen wonder dat je huid geïrriteerd raakt door het dragen van een mondkapje.

Hoe kun je maskne voorkomen?

Zoals we vaak zeggen, is voorkomen beter dan genezen. Onderstaande tips kunnen je helpen om maskne te voorkomen:

  • Mondkapjes zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. De keuze van het materiaal is erg belangrijk om huidproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe schoner en zachter het masker, hoe kleiner de kans is op maskne. Kies voor een ademend materiaal zoals katoen of zijde. Onze voorkeur gaat uit naar een wegwerpmondkapje. Let op: zorg er altijd voor dat je dit mondkapje niet meer dan drie uur achter elkaar draagt en houdt deze zo steriel mogelijk tot het moment dat je hem gaat gebruiken. Zorg ervoor dat je altijd schone mondkapjes bij hebt en wissel regelmatig.
  • Een mondkapje kun je het beste bewaren in een schoon, afgesloten zakje, bakje of etuitje. Steek je hem steeds in je jaszak of tas dan krijg je veel meer bacteriën op je huid.
  • Het mondkapje moet goed op het gezicht aansluiten. Hoe vaker je het mondkapje verplaatst, hoe meer wrijving en druk er ontstaat. Raak je mondkapje ook niet teveel aan en als je hem aanraakt dan alleen met schone handen bij de elastiekjes pakken.
  • Indien je gebruik maakt van herbruikbare mondkapjes raden wij aan deze iedere dag te wassen op minimaal 60 graden. Gebruik hiervoor een parfumvrij wasmiddel. Ook het parfum in het wasmiddel kan huidirritatie veroorzaken. Na een wasbeurt is het verstandig om het mondkapje goed uit te spoelen met water.
  • Reinig je huid met een mild reinigingsproduct, het liefst zodra je het kapje afzet, om zoveel mogelijk schadelijke bacteriën op te ruimen.

Hoe kun je maskne behandelen?

  • Heb je maskne, dan is het net zoals bij het voorkomen van maskne belangrijk om de huid te reinigen met een mild, op jouw huid afgestemd reinigingsproduct. Hiermee wordt al het vuil en talg van je huid verwijderd. Ook als je huid heel droog is, is het belangrijk de huid met een mild reinigingsmiddel te reinigen. Niet alleen het vuil wordt verwijderd, maar helpt ook de huidbarrière te herstellen.
  • Gebruik minder make up, veel make up zorgt ervoor dat je huid minder goed kan ademen. Wil je niet zonder make up de deur uit, kies dan voor minerale make up, zoals je in deze blog kunt lezen, kan make up namelijk ook de boosdoener zijn van je onrustige huid.
  • Geef je huid wat extra! Je huid kan wel wat extra’s gebruiken om te herstellen na het gebruik van een mondkapje. Gebruik producten welke je huid kalmeren, voeden en de huidbarrière verbeteren.

Heb je veel last van huidirritatie, verstopte poriën, pukkeltjes of is je huid droger? Dan kan het helpen om je huid grondig te laten reinigen en te laten behandelen zodat de balans in je huid kan worden hersteld.

Wil je persoonlijk advies over welke producten voor jouw huid geschikt zijn of wil je dat wij je helpen met een reinigings- of vochtbalansherstellende behandeling? Klik dan hier!

Over de schrijver
Kitty Scherff is Huidexpert, een autoriteit op het gebied van natuurlijke Anti-Aging methoden voor Huid, Haar en Lichaam! Wat begon ruim 20 jaar geleden met enkel huidbehandelingen, is inmiddels ontwikkeld tot haar eigen Inner Health Beauty Concept. Met MOOI Instituut wordt er samengewerkt met de allerbeste ondernemers! De aandacht is daardoor gericht op alle aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je het meest optimale resultaat bereikt.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down