De kracht van mediteren

We leven in een hectische tijd. Werken, sportclubjes, lief, leuk en aardig zijn voor je partner, vrienden, familie en kinderen, tijd voor jezelf hebben is tegenwoordig erg schaars. Maar tijd voor jezelf hebben is wel heel belangrijk, zeker ook om genoeg energie te hebben voor al het andere. De oplossing… mediteren. Even helemaal nergens aan denken, je hoofd helemaal leeg. En een leuke bijkomstigheid is dat mediteren ook nog eens een grote invloed heeft op je huid, haar en lichaam, je dieet werkt beter, muziek klinkt mooier, je huid verbeterd, je krijgt er energie van … de lijst met bewezen effecten van mediteren is eindeloos.

Wat is mediteren?

Mediteren wordt door veel mensen al snel als iets zweverigs gezien. Van een afstandje ziet het er misschien ook wel zo uit, maar mediteren is niets anders dan in het hier en nu zijn. Een techniek die ervoor zorgt dat ons lichaam en onze geest relaxen. Daarbij is als je mediteert alles ok, er is geen goed of fout. Er zijn dan ook vele manieren waarop je kunt mediteren.

Voordelen van mediteren

Er zijn onwijs veel onderzoeken gedaan naar de connectie tussen lichaam en geest en wat voor effect mediteren daar bij heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld hersenscans uitgevoerd bij mensen die mediteren. Op deze scans is te zien dat verschillende delen van het brein gaan samen werken. Ook de linker en rechter hersenhelften worden één. Er is dus gewoon hard wetenschappelijk bewijs over het effect van meditatie. Ik zal er een aantal voor je toelichten:

Mediteren werkt stressverlagend

Ons lichaam krijgt steeds meer met stress te maken. Mediteren kan je helpen om weer in balans te komen. Een ontspannen lichaam kan beter herstellen dan een gestrest lichaam. Daarbij heeft het stresshormoon veel invloed op je huid. Veel stress geeft meer onzuiverheden, rimpels, acne en kan zelfs haaruitval en overgewicht veroorzaken. Daarbij is bekend dat huidziekten zoals eczeem, psoriasis en zelfs melanomen (kwaadaardige cellen) verergerd worden wanneer er sprake is van chronische stress. Door regelmatig te mediteren, zul je minder stresshormoon aanmaken.

Een sterker immuunsysteem door meditatie

Vooral gezonde voeding en een gezonde darmflora zorgen voor een sterk immuunsysteem. Maar ook meditatie kan een bijdrage leveren. Doordat meditatie stress vermindert (een belangrijke vijand van ons immuunsysteem) en de bloeddruk flink kan verlagen. Wie mediteert, kan zijn immuunsysteem zelfs versterken!

Mediteren helpt bij beter slapen

We worden dagelijks overspoeld met prikkels die veel onrust en stress met zich meebrengen. Mailtjes, stress van het werk, ingewikkelde relaties, social media, een rollercoaster aan emoties…vaak hebben we te weinige rust op een dag. Als we dan eindelijk in bed liggen, blijven deze gedachten en emoties voor ons hoofd spoken. Als we met al deze prikkels gaan slapen is dat niet bevorderlijk voor de nachtrust en zoals eerder vermeld in deze blog over slapen, is slapen een echte mooi maker.

Met meditatie kun je al deze prikkels een plekje geven en je fysiek en mentaal voorbereiden op de nacht. Je drukt de pauzeknop als het ware in en brengt je lichaam in een staat van totale rust. Alle gedachten die je hebt en die bij je binnenkomen laat je gaan, zodat je volledig in het nu kunt zijn. Hierdoor kun je beter slapen en is het een fijne manier om je dag mee af te sluiten.

Verbeterde concentratie en geheugen door meditatie

In de basis is meditatie eigenlijk heel simpel: iedere keer wanneer je opmerkt dat je aan het nadenken bent, breng je je aandacht weer terug naar het hier en nu. Zo train je je aandachtspanne en verbeter je je concentratie. En door aan je concentratie te werken, werk je automatisch aan het verbeteren van je geheugen. Uit meerdere onderzoeken blijkt zelfs dat mensen met dementie verbetering kunnen zien door regelmatig te mediteren.

Mediteren kun je leren

Iedereen kan het, dus jij ook! Je hebt er niets voor nodig en het kan overal. Zelfs in de trein, lopend, staand, zittend of liggend. Met je ogen dicht of open. Mediteren doe je met je geest! En ik hoor je al denken, dat kan ik niet, gewoon niets doen. Maar er zijn veel verschillende manieren om te mediteren en er is dus vast ook een manier voor jou.

Richt je aandacht op het natuurlijke ritme van je adem. Als je merkt dat je bent afgeleid, laat de afleiding los en breng je aandacht weer terug naar je adem in het hier en nu. Probeer te ontspannen, adem diep in en langzaam uit. Hierdoor ontspan je jezelf dieper en blijft je aandacht helder en alert. Vind je dit lastig, dan kun je ook kiezen voor een geleide meditatie, bijvoorbeeld deze geleide meditatie.

Mediteer iedere ochtend als je wakker wordt, en dan regelmatig gedurende de dag een minuutje. Zo leer je jezelf beter kennen en maak je het een gewoonte. Kleine stappen. Probeer het en houdt vol, de positieve effecten die je ervoor terug krijgt, zijn het zeker waard!


Over de schrijver
Kitty Scherff is Huidexpert, een autoriteit op het gebied van natuurlijke Anti-Aging methoden voor Huid, Haar en Lichaam! Wat begon ruim 20 jaar geleden met enkel huidbehandelingen, is inmiddels ontwikkeld tot haar eigen Inner Health Beauty Concept. Met MOOI Instituut wordt er samengewerkt met de allerbeste ondernemers! De aandacht is daardoor gericht op alle aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je het meest optimale resultaat bereikt.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down