Natuurlijke manieren om je hormonen in evenwicht te brengen

Natuurlijke manieren om je hormonen in evenwicht te brengen

Er is zoveel meer aan hormonen dan door menstruatie veroorzaakte stemmingswisselingen en puberale tienerangst. Hormonen zijn chemische boodschappers die een essentiële rol spelen in je fysieke, mentale en emotionele gezondheid en welzijn. Zo werkt het: Klieren in je endocriene systeem produceren hormonen, die door de bloedbaan naar weefsels en organen reizen en belangrijke ‘berichten’ afgeven die hen vertellen hoe en wanneer ze moeten opereren. Je hormonen reguleren de stofwisseling, eetlust, hartslag, slaap, seksuele functie, reproductieve gezondheid, groei, stemming en lichaamstemperatuur, en ze hebben een enorme impact op je huid, hersenen, hart, botten, spieren en voortplantingsorganen.

 

De endocriene klieren produceren van nature de juiste hoeveelheid van elk hormoon voor je lichaam, maar verschillende factoren, zoals genetica, gewicht, dieet, stressniveaus, slaapissues, voedselallergieën en darmproblemen, kunnen hormonale disbalansen veroorzaken. Als je te weinig of te veel van een hormoon hebt, kan je lichaam van slag raken. Wanneer je hormonen niet in orde zijn, ervaart het lichaam een reeks gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid, verouderde huid, slapeloosheid, angst, depressie, stemmingswisselingen, gewichtsverlies, gewichtstoename, onvruchtbaarheid, veranderingen in de eetlust of problemen met de bloedsuikerspiegel.

 

Als je het gevoel hebt dat je hormonen niet in balans zijn, volg dan deze natuurlijke leefstijl om je hormonen weer in evenwicht te brengen.

 

Eet de juiste eiwitten

 

Eiwit is een essentiële voedingsstof die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten aminozuren waarop uw spieren, botten en huid vertrouwen om een optimale gezondheid te behouden. Als je genoeg eiwitten eet, geeft je lichaam hormonen af die je eetlust onderdrukken, de voedselinname onder controle houden, het verzadigingsgevoel verhogen, je stofwisseling stimuleren en vet verbranden. Een dieet rijk aan eiwitten vermindert ghreline, dat je honger reguleert, zodat je minder snel geraffineerde voeding kiest. Voeg een verschillende eiwitrijke voedingsmiddelen toe aan je dieet, zoals kip, vis, eieren, yoghurt, linzen, peulvruchten en volle granen, en streef naar ongeveer 20 tot 30 gram eiwit bij elke maaltijd. (3 maaltijden per dag) De minimale dagelijkse behoefte aan eiwit is 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht, dat betekent minimaal 46 gram eiwit voor vrouwen en 56 gram voor mannen.

 

Beperk suiker en geraffineerde koolhydraten

 

Ze smaken zeker heerlijk, maar suiker en geraffineerde koolhydraten verhogen je bloedsuikerspiegel en insulinespiegels. Insuline is een hormoon dat de hoeveelheid glucose in je bloed regelt, dus hoge insulinespiegels kunnen leiden tot insulineresistentie en diabetes type 2. Fructose die wordt aangetroffen in natuurlijke vormen van suiker, fructose-glucosestroop en geraffineerde tafelsuiker, samen met geraffineerde koolhydraten, zoals wit brood en pasta’s, verhogen het insulinegehalte en het buikvet. In plaats van een koekje te pakken om je over te halen of jezelf een grote kom tortellini te serveren voor het avondeten, kies je voor volkoren producten en minimaal 600 gram groentes per dag.

 

Eet veel gezonde vetten

 

De naam zegt het anders, maar vetten zorgen er niet voor dat je aankomt of overtollig lichaamsvet opslaat. Ze doen eigenlijk precies het tegenovergestelde. Gezonde vetten, zoals enkelvoudig onverzadigde vetten in olijfolie en MCT's in kokosolie, regelen je insulinerespons en de hormonen die je eetlust reguleren, dus als je gezonde vetten eet, voel je je meer verzadigd en heb je minder kans om te veel te eten. Gezonde vetten houden ook je ontstekingsniveau laag, stimuleren je stofwisseling en bevorderen gewichtsverlies. Zorg ervoor dat je avocado, grasboter, chiazaad, lijnzaad, zalm of een paar noten aan je maaltijden toevoegt en beperk de transvetten in gefrituurd voedsel, chips en koekjes zoveel mogelijk.

 

Vind je calorie-sweet spot

 

Meer of minder eten dan je lichaam nodig heeft voor brandstof veroorzaakt hormonale verschuivingen, dus het is belangrijk om je calorie inname te beperken. Te veel eten zorgt niet alleen voor kilo's, maar verhoogt ook het insulinegehalte en verzwakt de insulinegevoeligheid. Wanneer je niet genoeg eet voor de dagelijkse caloriebehoefte van je lichaam, produceert je lichaam overtollig cortisol, het hormoon dat je stressniveaus controleert. Chronische stress leidt tot gewichtstoename, dus te weinig eten kan je doelstellingen voor gewichtsverlies beperken.

 

Vind jouw fysieke uitdaging

 

Meer beweging opnemen in je dagelijkse routine is niet alleen een leuke manier om je werkdag of bezigheden te doorbreken, maar het is ook een manier om je hormonen gezond, gelukkig en in balans te houden. Een combinatie van aërobe oefening en weerstandstraining verlaagt het insulinegehalte, versnelt je stofwisseling, verminderd ontstekingen, produceert spieropbouwend testosteron, houdt de cortisolspiegel laag en genereert eetlustremmende ghreline. Bovendien speelt het bewegen van je lichaam een rol bij het verbeteren van je humeur, omdat het dopamine en serotonine produceert.

Het voltooien van bijvoorbeeld een heerlijke dansworkout is een uitstekende manier om je spieren te versterken, je hart sneller te laten kloppen en alle negatieve emoties die je naar beneden halen uit te zweten.

 

Beheers je stressniveaus

 

Honderden jaren geleden vertrouwden onze voorouders op bepaalde hormonen, zoals cortisol en adrenaline, om te ontsnappen aan roofdieren. In onze moderne samenleving is het hoogst onwaarschijnlijk dat iemand van ons een groot deel van onze dagen doorbrengt met het wegrennen van leeuwen, tijgers en beren (oh my!), dus sociale druk, files en strakke deadlines leiden vaak tot deze reacties. Dagelijkse stressoren zijn meestal niet levensbedreigend, maar ons lichaam produceert cortisol en adrenaline om op de stressoren te reageren. Wanneer je stressniveau constant hoog is, draagt dit bij aan gewichtstoename, buikvet, zwaarlijvigheid, ouder wordende huid, angst, stemmingswisselingen en cardiovasculaire problemen. Je dagelijkse schema vullen met ontspannende activiteiten is noodzakelijk voor de gezondheid van je hormonen. Meditatie, diep ademhalen, een dagboek bijhouden, rustgevende muziek spelen of een ontspannen gezichtsbehandeling en lichaamsmassage zijn manieren om toegang te krijgen tot je innerlijke rust te midden van hectische schema's.

 

Welke pas jij al toe? En welke tip ga je integreren in jouw dagelijkse leefstijl?

 Over de schrijver
Kitty Scherff is Huidexpert, een autoriteit op het gebied van natuurlijke Anti-Aging methoden voor Huid, Haar en Lichaam! Wat begon ruim 20 jaar geleden met enkel huidbehandelingen, is inmiddels ontwikkeld tot haar eigen Inner Health Beauty Concept. Met MOOI Instituut wordt er samengewerkt met de allerbeste ondernemers! De aandacht is daardoor gericht op alle aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je het meest optimale resultaat bereikt.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down