Huid, haar en lichamelijke klachten door slecht slapen? Hoe los je dat op?

Huid, haar en lichamelijke klachten door slecht slapen? Hoe los je dat op?


Melatonine, ons slaaphormoon, is het krachtigste antioxidant dat ons lichaam aanmaakt. Het wordt in de pijnappelklier (epifyse) In de hersenen geproduceerd. Dat gebeurt voornamelijk ‘s nachts, omdat dan het meeste herstel van de cellen plaats vindt.
Het belang van melatonine speelt dus een belangrijke rol bij hoe je je voelt en hoe snel je verouderd!
Een van de taken van melatonine is om vrije radicalen (agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen aanbrengen aan cellen en weefsels) op te ruimen.
Melatonine doet dit erg effectief. Het is wel tot vijf keer krachtiger dan vitamine C en twee keer zo sterk als vitamine E. Zij dringt zelfs door in de kern van iedere cel van het lichaam waardoor schade aan de cellen en aan het DNA wordt beperkt. Een goede slaap verkleint zelfs de kans op kanker.

Tijdens je slaap herstel je van de dag. Mentaal verwerk je alle prikkels; fysiek herstellen alle cellen in je lichaam. Tijdens de slaap maak je groeihormoon aan. Dit hormoon is de enige regenerator (hersteller) en daarom is een goede slaap essentieel voor een goed herstel. Onvoldoende slaap leidt tot achterstallig onderhoud, versnelde veroudering en aftakeling. Voldoende slaap zorgt voor lichamelijk en geestelijke gezondheid.

Wat kun je er vanaf nu zelf aan doen?

Dit zijn mijn nuttige tips voor jou: 

Slaap kwaliteit verbeteren

  1. Zorg voor voldoende ontspanning. Download hier de meest effectieve manieren om stress te verminderen.

  2. Herstel je bioritme. Ook voor het herstel van je bioritme is het belangrijk om ‘s avonds het cortisolniveau (stress) te verlagen. Daarnaast is het belangrijk dat je ‘s avonds de blootstelling aan (blauw) licht beperkt. In de meest ideale situatie kijk je ‘s avonds na zonsondergang niet meer naar schermpjes en dim je vanaf dat moment het licht. Als dat niet lukt kun je gebruikmaken van apps, zoals F. LUX, die het blauwe licht op je telefoon en laptop dimmen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de speciale bril die blauwe licht tegenhoudt. Deze blue blauw licht filter bril is een goede. Zet de bril op zodra de zon ondergaat. Ook is het belangrijk om later op de avond geen intensieve (sport) inspanningen meer te leveren. Dit verhoogt namelijk je stress hormonen en dat wil je niet, want je wilt tot rust komen. Een stukje wandelen, een boek lezen of een podcast beluisteren is ideaal om tot rust te komen. Verder heeft de lichaamstemperatuur invloed op de productie van melatonine (slapen). Zodra je lichaamstemperatuur daalt, start de productie van melatonine. Voorkom daarom dat je de hele avond in een te warme ruimte verblijft. Laat ‘s avonds de temperatuur in huis dalen en zorg voor een koele slaapkamer, door bijvoorbeeld je raam open te zetten. Vlak voor het slapen wandeling te maken in de frisse buitenlucht is ook een optie.

  3. Rem laaggradige ontstekingen. Normaal gesproken wordt het eiwitdeeltje tryptofaan in serotonine en vervolgens melatonine omgezet, maar als er laaggradige ontstekingen aanwezig zijn gebeurt het niet. Tryptofaan wordt dan in kynurenine omgezet. Hierdoor kan er minder melatonine worden aangemaakt, waardoor de slaapkwaliteit afneemt. Door laaggradige ontstekingen op te lossen zorg je ervoor dat er meer tryptofaan beschikbaar is voor de aanmaak van melatonine. Een van de krachtigste anti-ontstekingsmaatregelen is beweging. Tijdens en na spierspanning worden er anti-ontstekingstoffen aangemaakt. Daarnaast helpt het ook bij de regulatie van je bloedsuikerspiegel en je insuline productie. Zorg daarom dat je veel beweegt en ook het stilzitten onderbreekt door elk half uur een minuutje te bewegen. Daarnaast heeft vasten een sterke ontstekingsremmend effect, dit blijkt onder andere uit onderzoeken die tijdens de ramadan gedaan zijn. Ook het verlagen van de maaltijd frequentie naar 2-3 maaltijden per dag remt ontstekingen. Met daarbij de kanttekening wel de juiste hoeveelheden (porties), micro en macronutrienten binnen te krijgen. Laat je goed begeleiden hierin en vraag evt. een gratis consult aan via deze link. Ook het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen kan laaggradige ontstekingen remmen. Denk hierbij aan zeewier, vis, schaal en schelpdieren vanwege de ontstekingsremmende omega-3-vetzuren EPA en DHA. Ook hebben biologische groene thee, knoflook, gember, kurkuma, basilicum, oregano, koriander en wortels een positief ontstekingsremmers effect. Download hier mijn recept voor de ontstekingsremmende wortelsalade. Verder is het belangrijk om de lichaamsbarrières (slijmvliezen van de mond, huid, longen en darm) te helen en de mond uit en darmflora te herstellen. Herstel van de slijmvliezen: L glutamine, zink en vitamine D3. Herstel mond, huid en darmflora: pro een prebiotica. Klik hier voor een gratis intake.

  4. Eet de juiste voeding. Voor de productie van het slaaphormoon melatonine zijn een aantal stoffen nodig, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Concreet is dit het eiwitdeeltje tryptofaan en de co-factoren vitamine B6, foliumzuur vitamine B12, ijzer, magnesium en S-Adenosylmethionine. Dit zit in onder andere: tryptofaan: gevogelte, vis en sesamzaad, Vitamine B6: kip, haring, sprot, tonijn, koolvis, walnoten, macadamianoten, hennepzaad en banaan, Foliumzuur: groenten zoals postelein, spinazie, andijvie, raapstelen, snijbiet, bloemkool, spruitjes en broccoli, Vitamine B12: dierlijke producten, zoals vis, gevogelte, vis en schaal en schelp dieren, IJzer: cacao, maanzaad, pijnboompitten, hennepzaad, sesamzaad, oesters en spinazie, Magnesium: hennepzaad, cacao, maanzaad, paranoten, sesamzaad, postelein en spinazie, S-Adenosylmethionine: SAMe is een zwavelhoudend aminozuur, het wordt in de lever geproduceerd uit het aminozuur methionine, wat onder andere in eieren, vis, schaal dieren, gevogelte, noten en zaden zit.

  5. Vermijd E620 -625. Deze smaak versterker bevat een glutamaten en verstoren daardoor de balans tussen Gaba en glutenmaat. Dit kan er voor zorgen dat er te veel glutamaat activiteit is, waardoor je te actief bent. Een te veel aan glutenmaat en een tekort aan Gaba leidt vaak tot slaap problemen doordat het piekeren stimuleert. Je hebt het vast wel eens gehad, je gedachten blijven maar doordraaien, waardoor je niet kunt slapen.

  6. Gebruik aanvullende supplementen. Als aanvulling op bovenstaande levensstijlmaatregelen kunnen bepaalde supplementen je slaapkwaliteit verbeteren. Magnesiumsupplementen kunnen nachtelijke krampen verminderen en je lichaam tot rust brengen, waardoor je slaap verbeterd. Daarnaast kan CBD olie pijn remmen, je spieren ontspannen en voor mentale rust zorgen. Verder kan Gaba je hoofd en gedachten tot rust brengen. Ook in de vorm van een supplement is het vooral helpend voor mensen die wakker liggen van het piekeren en bij wie het hoofd ‘s nachts te actief blijft.

  7. En wordt helder wakker. De slaap bestaat uit cyclussen van 90 minuten. Je begint met een lichte slaap, valt steeds dieper in slaap en daarna kom je weer in een lichte slaap. Als je midden in de slaapcyclus door de wekker gewekt wordt, dan word je moe wakker. Daarentegen word je meer helder wakker als je aan het eind van de slaapcyclus gewerkt wordt. Dit wake-up light registreert je slaapcyclussen en wekt je aan het eind van de cyclus, waardoor je lekker wakker wordt.  

En nu?

De gezondheid, ook van de huid hangt natuurlijk van veel meer factoren af. Voeding en leefstijlfactoren hebben een enorme impact op de huid, maar mentale en emotionele on-balansen ook. De huid is een spiegel van het hele leven. Wil je meer leren over het effect van leefstijl, voeding, supplementen en mind-interventies op gezondheid en (huid)aandoeningen? En wil je meer van dit soort praktische handvatten voor het verbeteren van de huidgezondheid én de vitaliteit in het algemeen. Of wil je optimale ontspanning en huidverbetering bereiken? Boek dan hier een meet & Treat en leer hoe je je huid, voeding, leefstijl en mind-interventies op een simpele en bewezen manier kunt inzetten.

Want is je huid je lief, leef dan preventief


Over de schrijver
Kitty Scherff is Huidexpert, een autoriteit op het gebied van natuurlijke Anti-Aging methoden voor Huid, Haar en Lichaam! Wat begon ruim 20 jaar geleden met enkel huidbehandelingen, is inmiddels ontwikkeld tot haar eigen Inner Health Beauty Concept. Met MOOI Instituut wordt er samengewerkt met de allerbeste ondernemers! De aandacht is daardoor gericht op alle aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je het meest optimale resultaat bereikt.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down