Belang van verbinding & lichaamscontact bij stress gerelateerde klachten

Belang van verbinding & lichaamscontact bij stress gerelateerde klachten

Er zijn ontzettend veel leefstijl factoren die meespelen in de mate van gezondheid of ziekte. Voeding is één onderdeel daarvan. Daarbij spelen ontspanning  en verbinding een hele grote rol in onze gezondheid. 

Positieve sociale interacties beïnvloedde namelijk verschillende hormonen die tal van lichamelijke processen aansturen. Voor iedereen, maar vooral met mensen met stress gerelateerde lichamelijke (en geestelijke) klachten is het ervaren van aanraking, steun en verbinding belangrijk. In dit blog leg ik je uit wat verbinding met je lichaam doet en waarom het net zo essentieel is als voeding, slaap en beweging.

Studies hebben aangetoond dat verbondenheid en aanraking, waaronder massages, de afgifte van Cortisol verminderd. Cortisol is het wel bekende stresshormoon. Het wordt aangemaakt in de bijnieren zodra je onder stress staat. In een gevaarlijke situatie is het heel belangrijk dat dit stofje vrijkomt, want dan beschermt het jou en brengt het de meeste energie naar de organen die het op dat moment het hardste nodig hebben. Cortisol schakelt niet-essentiële processen tijdelijk uit om alle middelen te besparen voor de overlevingsbehoefte

Processen die tijdelijk worden stilgelegd zijn de spijsvertering, het voortplantingssysteem, de groei, het immuunsysteem, de collageen vorming, de opname van aminozuren (eiwitten) En zelfs botvorming. De afgifte van Cortisol doet ook wat met bepaalde hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het controleren van angst, stemming en motivatie. Als je moet overleven, wat zich benadrukt in korte periodes van stress, is de werking van Cortisol essentieel. Als je lang onder stress staat, ook wel chronische stress genoemd, worden bovengenoemde door de effecten van Cortisol een groot probleem.

Chronische stress verhoogde kans op het ontwikkelen van ziektes en Cortisol heeft daar een groot aandeel in. Als je eenmaal begrijpt hoe cortisol in werkt op lichamelijke systemen en processen dan ga ik je ook hoe schadelijk chronische stress kan zijn. 

Wat is dan het verband tussen stress en aanraking, (waaronder massage)? 

Door aanraking neemt de afgifte van Cortisol af. Een lichaamsmassage heeft een sterk antistress effect. Je bent meer verbonden met jezelf en je omgeving waardoor je weerbaarder wordt tegen lichamelijke en psychologische stressoren. Het vermindert de negatieve effecten van chronische stress, waardoor je gezondheid op lange termijn beter is.

Massage en oxytocine

Van Cortisol willen we dus minder, terwijl we van het hormoon oxytocine juist meer willen. Oxytocine staat ook wel bekend als het knuffelhormoon. Het komt niet alleen vrij tijdens een bevalling of tijdens het geven van borstvoeding maar ook door het hebben van lichamelijk contact. Knuffelen met je partner krijgen van een massage zijn allemaal vormen van lichamelijk contact waarbij het lichaam oxytocine aan maakt.

Oxytocine wordt geproduceerd in de hersenen. Tijdens het vrijkomen van het hormoon spelen en gevoelens op van vertrouwen, kalmte en tevredenheid. Terwijl gevoelens van angst en nervositeit juist afnemen.

Oxytocine heeft ook een positieve invloed op de werking van je immuunsysteem. Het reguleert ontstekingen doordat er bepaalde ontsteking‘s bevorderende stoffen laten afnemen. Dit wil zeggen dat lichamelijk contact, als onderdeel van sociale interactie en steun, zeer belangrijk is voor het lichaam om minder stress te ervaren en je immuunsysteem te verbeteren. 

Kijk eens kritisch naar de hoeveelheid lichaamscontact die je dagelijks hebt. Hoeveel minuten per dag raak je iemand anders (of je huisdier) aan? Veel mensen krijgen een tekort aan lichaamscontact waardoor ze veel gezondheid voordelen mislopen.

Kortom 

De boodschap die je uit kunt halen is dat het belangrijk is om relaties te onderhouden en je verbonden te voelen. Elke minuut die investeert in het aangaan van sociale interactie en alles wat daarbij hoort is het dubbel en dwars waard. Niet alleen omdat de kwaliteit van je leven verbeterd, maar ook omdat je er gezondheid voordelen van ervaart. Bij de gevolgen zijn essentieel in jouw gezondheidsreis, zeker als je herstel wil bevorderen. 

Via deze link kun je alvast jou oxytocine booster (onze weldadige lichaamsmassage) inplannen! Over de schrijver
Kitty Scherff is Huidexpert, een autoriteit op het gebied van natuurlijke Anti-Aging methoden voor Huid, Haar en Lichaam! Wat begon ruim 20 jaar geleden met enkel huidbehandelingen, is inmiddels ontwikkeld tot haar eigen Inner Health Beauty Concept. Met MOOI Instituut wordt er samengewerkt met de allerbeste ondernemers! De aandacht is daardoor gericht op alle aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je het meest optimale resultaat bereikt.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down