Acne: Waarom wij ook naar je voeding kijken!

Uit recente wetenschappelijke publicaties is gebleken dat jouw voedingspatroon de ernst van acne zowel positief als negatief kan beïnvloeden. Kom je ons voor een behandeling van je acne, dan kijken we altijd ook naar je voedingspatroon, hartstikke logisch of niet? In deze blog kun je lezen welke voeding wij inzetten als ‘medicijn’ tegen acne, maar we beginnen met wat basiskennis.

Wat is acne?

Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de meest voorkomende huidaandoening. Hoewel acne heel vervelend kan zijn, is het een niet besmettelijke onschuldige aandoening. Bij acne ontstaan er puistjes (pustels genoemd), mee-eters (comedonen), onderhuidse ontstekingen (noduli) en/of rode bultjes (papels). Gelukkig geneest acne meestal spontaan.

Waar bevind acne zich?

Acne kan zich op verschillende plekken bevinden. Regelmatig komt het voor in het gezicht, maar kan zich ook bevinden op de schouders, rug, borst en/of nek. Op deze plaatsen heeft je huid namelijk veel klieren welke talg produceren. Talg is een vette stof welke zorgt voor een soepele huid. Tevens zorgt talg voor een goede barrièrefunctie van de huid. Ontsteken deze talgklieren dan ontstaat er acne.

Hoe ontstaat acne?

Als talg zich ophoopt en de uitvoergang (porie) van de talgklier verstopt raakt, ontstaat er acne. Dit gebeurt als je talgklieren teveel talg afscheiden, zoals in de puberteit. De huid ondergaat in de puberteit allerlei veranderingen. Talgklieren worden op bepaalde plaatsen (zoals in het gezicht, rug en borst) groter en gaan dikkere én meer talg produceren.

Daarbij spelen ook bacteriën, welke zich in de verstopte talgklieren bevinden, een rol bij het ontstaan van acne. Deze zetten de talg om in irriterende vetzuren, door deze vetzuren en de talgophopingen wordt de talgklier als het ware opgeblazen en zal na verloop van tijd open barsten. De irriterende stoffen komen dan uit de talgklier, waarbij ze in de aangrenzende huid ontstekingen veroorzaken. Probeer ook altijd van je puistjes af te blijven en zeker niet te gaan knijpen of peuteren, dit kan de acne namelijk verergeren.

Wat is de oorzaak van acne?

Acne wordt door verschillende factoren veroorzaakt, maar ontstaat niet door slechte hygiëne. Het begint meestal door een verhoogde talgproductie door hormonale veranderingen, echter wordt het soms ook door uitwendige factoren veroorzaakt. Hierbij kun je denken aan contact met stoffen die je talgklieren verstoppen, zoals bepaalde producten welke olie of chloor bevatten en bij bepaalde beroepen worden gebruikt, maar ook bepaalde make up kan dit veroorzaken. Wrijving en druk kunnen ook oorzaken zijn, zoals bijvoorbeeld het bandje van een helm welke wrijving/druk op de huid van de kin geeft. Verder kunnen er medicijnen zijn welke acne veroorzaken, zoals geneesmiddelen tegen tuberculose, anti epileptica en prednison.

Andere factoren welke acne kunnen verergeren of veroorzaken zijn:

  1. Bepaalde voedingsmiddelen (daarover lees je zo meer!)
  2. Stress
  3. Genetische aanleg
  4. Hormonale veranderingen, zoals zwangerschap en menstruatie
  5. PCOS (Polycysteus ovarium syndroom)

Bij wie komt acne voor?

Acne treedt meestal op in de leeftijdsgroep van 12 tot 14 jaar, echter kan het ook soms pas op latere leeftijd voorkomen. In de puberteit krijgt vrijwel iedereen te maken met acne, echter heeft de ene persoon er meer last van dan de andere. De klachten variëren van milde tot ernstige acne. Mannen hebben rond de pubertijd vaker acne dan vrouwen, dit veranderd echter met het ouder worden. Vrouwen hebben namelijk op latere leeftijd acne. De zwaardere vorm van acne (conglobata) komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Acne kan bij jonge volwassen en pubers psychische en emotionele problemen veroorzaken. Zo kan het leiden tot schaamte, angstgevoelens, maar ook tot depressieve gevoelens en minderwaardigheidscomplexen.

Hoe wordt acne behandeld?

Gelukkig verdwijnt acne meestal vanzelf, maar wij kunnen de huid ook ondersteunen met verschillende behandelingen. Wil je weten welke behandelingen dat zijn? Klik hier.

Als de acne niet goed wordt behandeld, is er de kans dat er een ernstigere vorm van acne ontstaat, namelijk acne conglobata. Hierbij kunnen grote mee-eters, bobbels, abcessen, infiltraten en fistels ontstaan, welke vaak lelijke littekens veroorzaken.

Maar ook voeding heeft invloed op acne. Welke voeding precies? Lees snel verder….

Welke voeding heeft invloed op acne?

Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde voeding acne kan verminderen of juist kan verergeren. Zo blijkt uit recente publicaties dat voeding met een hoge glycemische lading (GL), zoals chocolade en zuivelproducten een negatief effect hebben op acne.

Voeding met een hoge glycemische lading

Voeding zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel, maar niet ieder voedingsmiddel geeft hetzelfde effect. Zo zorgen sommige voedingsmiddelen voor een snellere stijging van de bloedsuikerspiegel, dan andere. De glycemische lading (GL) geeft het effect op de bloedsuikerspiegel weer. Hoe hoger de GL, hoe meer invloed het voedingsmiddel heeft op de bloedsuikerspiegel en de productie van insuline (insuline is een hormoon dat nodig is om suiker vanuit het bloed in de cellen op te nemen, waardoor de bloedsuikerspiegel weer gaat dalen en uiteindelijk normaliseert). Voedingsmiddelen met een hoge GL worden daarom ook weleens snelle koolhydraatbronnen genoemd.

Op internet kun je verschillende overzichten vinden met de GL per voedingsmiddel, echter zijn niet alle wetenschappers het met elkaar eens over hoe de berekeningen en definities gebruikt moeten worden, waardoor de gegevens in deze overzichten kunne verschillen. Onderstaand een voorbeeld van een overzicht van de GL van verschillende voedingsmiddelen.

VoedingsmiddelGram koolhydraten per portieGlycemische lading per gebruikelijke portie
Granen, pasta
Quinoa, gekookt18 g per portie van 100 g10
Couscous21 g per portie van 90 g14
Pasta, volkoren35 g per portie van 150 g17
Pasta, wit39 g per portie van 150 g19
Cornflakes23 g per portie van 30 g19
Rijst, wit29 g per portie van 110 g21
Rijst, zilvervlies, gekookt36 g per portie van 150 g20-23
Brood
Brood, volkoren14 g per portie van 35 g (1 snee)10
Brood, wit18 g per portie van 35 g (1 snee)14
Roggebrood11 g per portie van 30 g (1 snee)11
Stokbrood, wit20 g per portie van 40 g (4 sneetjes)19
Kaiserbroodje27 g per portie van 50 g (1 broodje)20
Croissant32 g per portie van 70 g (1 croissant)21
Bagel45 g per portie van 85 g (1 bagel)31
Aardappelen
Aardappel, gekookt19 g per portie van 140 g15
Aardappelpuree20 g per portie van 150 g17
Aardappel, gebakken30 g per portie van 150 g26
Aardappel gefrituurd30 g per portie van 150 g26
Zoete aardappelen
Zoete aardappel, gekookt25 g per 150 g11
Zoete aardappel, gebakken45 g per 150 g37-42
Zoete aardappel, gefrituurd45 g per 150 g34
Groente
Sla0,1 g per portie van 45 g0,1
Tomaat0,1 g per portie van 70 g0,1
Aubergine0,2 g per portie van 60 g0,2
Wortels, gekookt0,4 g per portie van 110 g2
Maïs, gekookt20 g per portie van 173 g11
Noten, pinda’s
Walnoten6 g per portie van 70 g1
Cashewnoten4 g per portie van 20 g1
Pinda’s6 g per portie van 60 g1
Peulvruchten
Kidneybonen16 g per portie van 120 g4
Linzen13 g per portie van 50 g4
Bonen, gebakken20 g per portie van 120 g10
Zuivelproducten
Melk, mager0,8 g per portie van 150 ml3
Melk, halfvol0,7 g per portie van 150 ml2
Melk, vol0,7 g per portie van 150 ml3
Yoghurt, mager0,6 g per portie van 150 ml2
IJs13 g per portie van 50 g7
Fruit
Grapefruit0,5 g per portie van 75 g1
Pompoen0,4 g per portie van 80 g3
Sinaasappel13 g per portie van 120 g6
Appel16 g per portie van 135 g6
Papaja0,8 g per portie van 120 g9
Druiven19 g per portie van 125 g11
Banaan, rijp20 g per portie van 100 g10
Dranken
Appelsap12 g per portie van 150 ml5
Bier (4,6%)8 g per portie van 250 ml5
Sinaasappelsap14 g per portie van 150 ml7
Gatorade, sportdrank15 g per portie van 250 ml12
Coca Cola26 g per portie van 250 ml16
Snacks
Chocolade, puur9 g per portie van 15 g2
Chocolade, melk9 g per portie van 15 g4
Chocolade, wit9 g per portie van 15 g4
Chips5 g per portie van 10 g (1 handje)3
Evergreen met krenten13 g per portie van 20 g9
Suikers, honing
Tafelsuiker10 g per portie van 10 g7
Honing12 g per portie van 15 g7
Druivensuiker15 g per portie van 15 g15

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met matige tot ernstige acne vaak meer (snelle koolhydraten) consumeren dan mensen zonder acne. Tevens hadden ze in hun bloed hogere concentraties van de hormonen insuline en insulin like growt factor (IGF-1) en een lagere concentratie van seks hormone binding globulin (SHBG). Tevens werd er meer insulineresistentie (ongevoeligheid voor het hormoon insuline) gevonden.

Dat voeding met een hoge GL is betrokken bij de oorzaak van acne komt omdat de zogenoemde snelle koolhydraten leiden tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Als gevolg daarvan gaat de pancreas een grote hoeveelheid insuline produceren, waardoor hyperinsulinemie (verhoogde insulinewaarden) ontstaan. Dit zorgt voor een opeenvolging van hormonale reacties die een negatieve invloed op acne hebben. Zo gaat je lever IGF-1 produceren en de bijnieren en geslachtsorganen androgenen. Tegelijkertijd neemt de productie van SHBG af. Daarbij kunnen cellen door hyperinsulinemie insulineresistent worden. Als gevolg daarvan gaat de pancreas nog meer insuline produceren, de hyperinsulinemie wordt hierdoor nog erger en er ontstaat een vicieuze cirkel.

Nu we weten dat een overschot aan snelle koolhydraten aan de basis staan van hyperinsulinemie, kunnen we concluderen dat het beperken van deze voeding een positief effect heeft op acne. Verschillende onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat een voedingspatroon met een laag GL acne vermindert.

Echter is voeding met een hoge GL niet de enige voeding die voor een sterke toename van IGF-1 zorgt. Zuivel doet dit namelijk ook.

Zuivel

In zuivel zitten veel eiwitten, deze eiwitten bestaan voor 20% uit wei en 80 % uit caseïne. Het melkeiwit caseïne zorgt (net zoals voeding met een hoge GL) voor een toename van IGF-1. Melk is namelijk een rijke bron van actie IGF-1, zelfs na homogenisatie en pasteurisatie. Bij volwassenen kan een hoge zuivelconsumptie IGF-1 met 10 tot 20% laten toenemen, bij kinderen met wel 20 tot 30%. Zuivel verhoogt IGF-1 meer dan andere eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vlees. Daarbij zorgt het wei-eiwit in zuivel voor de stijging van insuline.

Zuivel stimuleert via verhoging van IGF-1 de producten van androgenen, waardoor de talgklieren gaan groeien en meer talg aanmaken. Recente onderzoeken tonen dan ook een verband aan tussen de zuivelconsumptie en acne.

Maar niet alleen voedingsmiddelen met een hoge GL en zuivel kunnen IGF-1 verhogen en een rol spelen bij de ontwikkeling van acne, maar er is nog een voedingsmiddel wat in verband kan worden gebracht met de verergering van acne, namelijk chocola.

Chocola

Al langere tijd vermoedt met dat chocolade een rol speelt bij de ontwikkeling van acne. Recente wetenschappelijke publicaties bevestigen deze vermoedens. Helaas blijkt daarin ook dat pure chocola acne zelfs kan verergeren.

Zo is in een studie onderzocht of het eten van pure chocola in normale hoeveelheden acne kan verergeren bij mannen met een acne-gevoelige huid. Zo aten 25 mannen gedurende 4 weken dagelijks 25 gram pure chocola, welke voor 99% uit cacao bestond. Wekelijks werd de huid van de mannen beoordeeld. Al na 2 weken bleken er significante veranderen in de acne scores, het aantal mee-eters en inflammatoire papels waargenomen. Na 4 weken bleven deze veranderingen statistisch significant ten opzichte van het begin van de studie. De onderzoekers konden dus concluderen dat de inname van normale hoeveelheden pure chocola acne bij mannen met een acne-gevoelige huid kan verergeren.

Conclusie: Voeding met een hoge GL, zuivel en chocola kunnen acne stimuleren. Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan tot een afname van acne leiden.  

Voeding welke acne vermindert

Gelukkig hebben recente wetenschappelijke publicaties ook aangetoond dat juist het eten van bepaalde voedingsmiddelen een positief effect hebben op acne.

Zo kunnen onderstaande voedingsmiddelen beschermen tegen acne:

  1. Groente en fruit
    Groente en fruit hebben een lage GL, hierdoor hebben ze een geringe invloed op IGF-1 en insuline.
    Daarnaast bevatten groente en fruit ook ontstekingsremmende stoffen, zoals antioxidanten.
  2. Vette vis
    Vette vis bevat de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking. Daarbij blijkt uit onderzoek dat mensen met acne een lagere EPA-waarden in het bloed hebben.

Conclusie: Heb je acne, dan doe je er goed aan om veel groente en fruit en vette vis te eten. Als je daarbij tegelijkertijd de inname van voedingsmiddelen met een hoge GL, chocola en zuivel beperkt kun je best haalbare resultaat bereiken.

Mijn tips zijn:

  1. Eet dagelijks minimaal 500 gram groente en fruit. Vind je dit lastig, verwerk dan bijvoorbeeld een handje spinazie en vers fruit in je smoothie, rasp wat wortel en appel door je havermout, snack wat snoepgroente of vers fruit tussendoor en lunch met een vers gemaakte soep. Zo krijg je ongemerkt al je nodige portie binnen en hoef je niet alle groente te eten bij je diner.
  2. Eet minimaal 2x per week vette vis (haring, makreel, zalm, enz), maar liever nog vaker. Lukt dit niet dan kunnen supplementen je wellicht hierbij helpen.

En nu?

Als je ons misschien al wat langer volgt, weet je inmiddels dat de gezondheid van je huid van veel meer factoren afhangt. Echter hebben je voedingspatroon en levensstijl een enorme impact op je huid, maar emotionele en mentale disbalans hebben dit ook!

Daarnaast hebben een goede leefstijl en gebalanceerd voedingspatroon ook invloed op het immuunsysteem, waardoor schade aan de huid en ontstekingen afnemen. Wij noemen de huid weleens de spiegel van je leven.

Wil je meer leren over het effect van leefstijl, voeding, supplementen en mind-interventies op gezondheid en huidaandoeningen? En wil je meer praktische handvatten voor het verbeteren van je huidgezondheid en je vitaliteit in het algemeen? Vul dan hier onze gratis online huidconsult in voor een persoonlijk advies.

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Team foto Mooiinstituut

Bedankt voor het invullen, wij nemen binnen 24 uur telefonisch contact met je op!