Glanzend haar door gezond te eten? Ja, het kan echt!

Glanzend haar door gezond te eten? Ja, het kan echt!

Niemand wil dof en futloos haar. Je haar is vaak naast je gezicht het eerste wat anderen van je zien. Maar mooie gezonde glanzende lokken hangen niet alleen af van de manier waarop je je haar verzorgt, maar ook met bepaalde voeding kun je de conditie van je haar verbeteren.

Drink veel water

Water is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je haar. Eén haar bestaat namelijk voor 25% uit water. Per dag verliest je lichaam gemiddeld 2 tot 3 liter water. Water verlies je niet alleen door plassen en zweten, maar je huid bestaat ook voor een groot deel uit water dat voortdurend ‘verdampt’. Het is dus een must om voldoende water te drinken. Drink minimaal 1,5 – 2 liter water, maar is het erg warm en zweet je dus meer, dan zul je meer moeten drinken. Ook als je sport heeft je lichaam meer behoefte aan water.

Eet veel groenten en fruit

Groene groenten, zoals broccoli, spinazie en snijbiet zijn een goede bron van vitamine A en C. Deze vitamines heeft het lichaam nodig om talg te produceren, welke een natuurlijke conditioner is voor het haar. Ook bevatten groene groenten veel ijzer en calcium.

Kidneybonen en linzen zijn bronnen van ijzer, zink en biotine. Biotine zorgt voor een verbetering van de haarconditie, gaat kaalheid en grijs haar tegen.

Wortelen, pompoen en zoete aardappelen bevatten bètacaroteen, welke de talgproductie verhoogt, waardoor de haargroei wordt bevorderd.

Eet daarnaast fruit zoals bijvoorbeeld mandarijnen, welke B12 bevatten wat grijs haar tegen gaat. Vitamine C bevat, wat niet alleen goed is voor de bevordering van het immuunsysteem, maar ook je lichaam helpt om collageen aan te maken. De vitamine A zorgt voor de hydratatie van het haar. Ook appels, perzik, abrikoos en watermeloen bevatten biotine wat ook nog eens zorgt voor sterker haar. Rood fruit bevat bioflavonoïden welke fungeren als anti-oxidanten welke je lokken beschermen tegen vrije radicalen.

Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn mede essentieel om je lokken glanzend te houden, je haren bestaan namelijk voornamelijk uit eiwitten. Krijg je niet voldoende eiwitten binnen, dan zijn er te weinig eiwitten beschikbaar voor je haarzakjes. Dit zorgt voor broos, droog en breekbaar haar.

Eiwitten kun je vinden in vlees en gevogelte, zuivelproducten, eieren maar ook in bonen. In griekse yoghurt zit ook nog eens vitamine B5, welke zorgt voor de bloedtoevoer naar de hoofdhuid. In eieren vind je ook vitamine D en biotine, wat niet alleen de haargroei bevordert, maar ook het breken van je nagels voorkomt.

Eet voldoende gezonde vetten

Avocado’s, zalm, haring, pompoenpitten en walnoten zijn allemaal bronnen van gezonde vetten en zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Welke op hun beurt weer belangrijk zijn om haaruitval te voorkomen.

Ook amandelen bevatten gezonde vetten en daarnaast ook vitamine E en mangaan, welke beiden de haargroei stimuleren.

Vermijd suikers

Dat een teveel aan suiker niet goed voor je is, dat is inmiddels wel algemeen bekend. Het zorgt daarnaast voor versnelde huidveroudering en door de snelle stijging van je bloedsuikerspiegel en de stijging van de hoeveelheid insuline en androgeen zorgen ervoor dat je haarzakjes krimpen en je haar zal verliezen.

Variatie

Variatie is key, gezonde gevarieerde voeding zorgt ervoor dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt welke je haar, huid en lichaam nodig hebben. Soms is het lastig om uit je vastgeroeste patroon van ongezonde voeding te stappen. Onze vegan detox kan je helpen om dit patroon te doorbreken, klik hier voor meer informatie. Heb je het idee dat je niet voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt via je voeding? Vul deze dan aan met supplementen waar jouw lijf behoefte aan heeft. Weet je niet welke? Boek hier een meet & see en ik geef je binnen 30 minuten duidelijkheid over wat jouw lijf nodig heeft, zodat jouw huid, haar en lichaam zullen stralen!


Over de schrijver
Kitty Scherff is Huidexpert, een autoriteit op het gebied van natuurlijke Anti-Aging methoden voor Huid, Haar en Lichaam! Wat begon ruim 20 jaar geleden met enkel huidbehandelingen, is inmiddels ontwikkeld tot haar eigen Inner Health Beauty Concept. Met MOOI Instituut wordt er samengewerkt met de allerbeste ondernemers! De aandacht is daardoor gericht op alle aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je het meest optimale resultaat bereikt.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down