Krachttraining… je lichaam, huid en haar worden er blij van!

Krachttraining… je lichaam, huid en haar worden er blij van!

Wanneer je de sportschool binnen loopt en je goed om je heen kijkt, is je misschien wel eens één ding opgevallen: de meeste vrouwen doen aan cardio of volgen een groepsles, terwijl de meeste mannen aan krachttraining doen. Dat is best een beetje jammer, omdat krachttraining zeker ook voor vrouwen diverse voordelen heeft. Zo krijg je er een strakker lichaam van, geeft het je stofwisseling een boost, het gaat huidveroudering tegen en je krijgt er stralend haar van!

Weg met die vooroordelen

Een veel voorkomend argument van vrouwen om niet teveel krachttraining te doen, is omdat ze denken dat ze dan te gespierd worden. Maar dames wees gerust; dit is absoluut niet zo. Het is namelijk voor vrouwen lastiger om spiermassa op te bouwen dan voor mannen. De reden hiervoor is het hormoon testosteron. Testosteron speelt een grote rol bij het aanmaken van spierweefsel, maar is een mannelijk hormoon, waarvan vrouwen slechts een klein beetje in hun lichaam hebben. Mannen hebben maar liefst gemiddeld 10x zoveel testosteron dan vrouwen. Dé reden dus dat mannen sneller meer spieren kweken dan vrouwen. Weg dus met die vooroordelen, je hoeft niet bang te zijn dat je heel snel heel gespierd wordt, wanneer je als vrouw aan krachttraining doet!

Waarom aan krachttraining doen?

Er zitten enorm veel voordelen aan krachttraining, waar je ook in je dagelijks leven veel profijt van kan hebben:

Van krachttraining krijg je een betere houding en sterkere botten

Als je verkeerd zit of staat, kan dit jouw uitstraling flink aantasten (je ziet er niet zelfverzekerd uit) en het kan zelfs klachten, zoals bijvoorbeeld rugklachten, geven.
Door met gewichten te training, wordt je houding verbetert. Geef dit echter wel de tijd, want pas als je een aantal maanden aan krachttraining doet, merk je dat je algehele lichaamshouding beter zal worden. Je zal rechter gaan zitten, staan en lopen!

Echter, je spieren zijn niet het enige delen van je lichaam welke sterker worden door krachttraining. Ook de sterkte en de dichtheid van je botten worden beter. Daarom is krachttraining ook belangrijk voor ouderen.

Krachttraining zorgt voor een strakker lichaam

Door aan krachttraining te doen, krijg je meer spierdefinitie. Je benen worden steviger, je buik strakker, je billen ronden en je armen worden slanker. Zonder dat je veel gewicht verliest, zie je er slanker uit en zit je kleding beter.

Krachttraining verbetert je hormoonbalans

Door krachttraining kun je je hormoonbalans verbeteren. Krachttraining geeft je het groeihormoon en het testosteron een tijdelijke boost. Ook fijn voor vrouwen welke elke maand PMS ervaren. De meest ideale training om je hormonen in balans te brengen, is een work-out, met een mix van kracht- en cardiotraining, gedurende maximaal 45 minuten.

Krachttraining gaat huidveroudering tegen

Als je ouder wordt, gaat je spiermassa achteruit. Door het afnemen van je spiermassa, neemt ook je huidspanning af, waardoor je huid slapper wordt en je rimpels ontwikkelt. Ga huidveroudering tegen, door twee tot drie keer per week 30 minuten aan krachttraining te doen. Hierdoor neemt het groeihormoon toe, welke op zijn beurt weer erg belangrijk is voor het behouden van een jonge huid.

Daarbij is stress natuurlijk killing voor je huid en haar. Van stress kan je huid dof worden en langdurige stress kan ervoor zorgen dat je haar zijn glas verliest. Door in beweging te blijven ga je de negatieve effecten van stress tegen. Een fijne sessie krachttraining in de sportschool, zorgt ervoor dat je stresshormoon in je lichaam afneemt, je jouw hoofd leeg kunt maken en je lichaam en geest een boost krijgen.

Krachttraining is belangrijk ter voorkoming ouderdomsziektes

Krachttraining, is net als andere vormen van sport, goed voor het hart en de bloedvaten. Het verlaagt je bloeddruk en traint de conditie van het hart. Het zorgt voor een betere doorbloeding. Daarmee wordt de kan op hart- en vaatziekten kleiner.

Daarnaast verklein je de kans op diabetes type 2! Uit diverse onderzoeken is al naar voren gekomen dat krachttraining het risico op diabetes verlaagt. Met krachttraining verhoog je namelijk het glucoseverbruik in je lichaam.

Krachttraining zorgt voor een betere stofwisseling

Hoe sneller je metabolisme, hoe meer calorieën je verbrandt en dus hoe effectiever je zult afvallen. Spiermassa verbrandt bovendien drie keer zoveel calorieën als vetmassa. Dus door je spiermassa te vergroten door krachttraining, kun je je rustmetabolisme verhogen!

Beginnen met krachttraining?

Begin krachttraining altijd op een haalbaar niveau. Verhoog langzaam het gewicht en de moeilijkheidsgraad van oefeningen. Op deze manier stimuleer je je spieren en blijven deze zicht ontwikkelen. Je training wordt nooit makkelijker, maar je wordt er beter in.

Doe 3 tot 4 keer per week aan krachttraining, kort, intens en functioneel. Sleep, til, duw, trek, sprint en spring. Op jouw niveau. In het begin onder professionele begeleiding. In een omgeving waar jij je prettig voelt!

Zorg echter ook voor voldoende rust. Je training is het meest effectief als je je lichaam voldoende de tijd geeft om goed te herstellen. Train dan ook niet iedere dag, maar geef je lichaam tussendoor 24 uur de tijd om tot rust te komen. Rust betekent echter niet helemaal niets doen, maar maak op deze rustdagen bijvoorbeeld een lange wandeling in de buitenlucht. Heerlijk voor lichaam en geest!

 

 

Over de schrijver
Kitty Scherff is Huidexpert, een autoriteit op het gebied van natuurlijke Anti-Aging methoden voor Huid, Haar en Lichaam! Wat begon ruim 20 jaar geleden met enkel huidbehandelingen, is inmiddels ontwikkeld tot haar eigen Inner Health Beauty Concept. Met MOOI Instituut wordt er samengewerkt met de allerbeste ondernemers! De aandacht is daardoor gericht op alle aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je het meest optimale resultaat bereikt.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down