Veilig zonnen: 5 tips om veilig van de zon te kunnen genieten

Tijdens mooi zonnig weer, kijken we er met zijn allen naar uit om heerlijk van de zon te kunnen genieten. En dat we moeten smeren, dat weten we gelukkig wel, maar er zijn nog meer zaken waar we op moeten letten om veilig van de zon te kunnen genieten. Zonschade kan niet alleen zorgen voor huidkanker, maar versnelt ook de huidveroudering. Smeren dus! Welke factor moet je gebruiken? Hoe lang kun je van de zon genieten? En hoe vaak moet je smeren? Ik vertel je graag mijn 5 tips om veilig te kunnen zonnen!

Tip 1: Dit is de factor die je nodig hebt om veilig te kunnen zonnen

  • Zonbescherming/SPF is 365 dagen per jaar een must, ook als de zon niet schijnt kunnen de UV-stralen schade veroorzaken aan de huid.
  • De hoogte van je zonbeschermping/SPF is afhankelijk van je huidtype en zonkracht. Gebruik echter altijd minimaal factor 30.
  • Naast je huidtype is de hoeveelheid zonbescherming/SPF afhankelijk van de hoeveelheid UV-straling. Hoe hoger de UV-straling, des te hoger de benodigde zonbescherming/SPF. Hier kun je vinden wat de hoogte van dagelijkse UV-straling is.

Tip 2: Kijk goed naar de houdbaarheid!

Let op, zonbescherming kan wel degelijk over de houdbaarheidsdatum gaan, wordt hierdoor minder effectief en kan dus niet de benodigde bescherming bieden. Er staat een icoontje op het product afgebeeld (een potje met dekseltje met daarin een M en een cijfer, bijvoorbeeld 12M), dit icoontje geeft aan hoe lang de houdbaarheid is na opening van het product, bij 12M betekent dat dus dat na 12 maanden de houdbaarheid is verstreken en het product niet meer naar behoren zal werken. Let hier dus goed op!

Tip 3: Zo vaak moet je smeren

Het is belangrijk om 30 tot 15 minuten voordat de huid wordt blootgesteld aan zonlicht te smeren. Hierdoor kan het product goed in de huid trekken. Daarna is het belangrijk om iedere 2 uur te smeren. Mocht je gaan zwemmen of veel zweten dan raden wij aan vaker te smeren, ook als er op het product vermeld staat dat het waterproof is. Je kunt door het afdrogen met de handdoek ook de bescherming er mee af vegen. Ook bij een hoge factor dient er regelmatig te worden gesmeerd!

Tip 4: Kies voor het juiste tijdstip

Tussen 12.00 uur en 15.00 uur is de zon het schadelijkst en adviseren wij (maar ook KWF Kankerbestrijding) om zonlicht te vermijden. Zon dus tot 11.00 uur of na 16.00 uur, maar let op met warm zomerweer is twintig minuutjes in de volle zon meer dan voldoende. Zoek daarna de schaduw op. Kun je niet in de schaduw, zorg dan voor bijvoorbeeld een luchtig tuniek welke het overgrote deel van de huid bedekt.

Tip 5: Pas op bij het water

Water weerkaatst de stralen van de zon, waardoor je aan extra veel zon wordt blootgesteld. Daarnaast dringen UV-stralen makkelijk door helder water en kunnen zo je huid probleemloos bereiken. Het risico op verbranden is bij het water dus het grootst!

Vitamine D3

Zoals ik eerder in deze blog heb verteld, is zonlicht niet alleen slecht, maar ook heel belangrijk voor de aanmaak van Vitamine D3. Een vitamine die essentieel is voor je immuunsysteem, celvernieuwing, hersenen, botten, organen en bloedvaten. Helaas verlaagt zonbescherming de aanmaak van Vitamine D3. Bouw de blootstelling aan zonlicht daarom geleidelijk op in het voorjaar en zorg voor een grotere natuurlijke barrière tegen UV-stralen. Maar blijf jezelf altijd goed insmeren!

Ben je benieuwd naar onze favorieten zonbeschermingsproducten? Die vind je hier in onze webshop!

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Team foto Mooiinstituut

Bedankt voor het invullen, wij nemen binnen 24 uur telefonisch contact met je op!