Geef je lichaam, huid en haar een boost door koud te douchen!

Geef je lichaam, huid en haar een boost door koud te douchen!

Oké, ik weet het zeker, zodra je leest wat mijn tip is, verklaar je me waarschijnlijk voor gek 😉 . Maar als je de voordelen ervan kent, hoop ik dat je het gaat proberen. Ik heb het over koud douchen! Brrrr, dat klinkt verschrikkelijk, maar ik beloof je…als je dit iedere dag een paar minuutjes doet dat je jouw immuunsysteem een flinke boost geeft, je huid en haar gezonder worden en je er zelfs vet door kunt verliezen!

Waarom koud douchen?

Kort koud douchen is gezonder dan een warme douche. Maar te lang koud douchen raad ik zeker niet aan. Koud douchen is gezond, maar met mate! Ga dus niet zomaar kwartier onder een koude douche staan en bouw het rustig op.

Koud douchen heeft een aantal voordelen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Daarbij is het niet moeilijk, kost het enkele minuten en zijn er geen hoge kosten aan verbonden. Het enige waarvan je wel wat moet bezitten, is doorzettingsvermogen.

Wat zijn de voordelen van koud douchen?

De voordelen van een koude douche zijn:

 • Het is goed voor je huid en haar
 • Het geeft je immuunsysteem een boost
 • Het verbetert de bloedcirculatie
 • Het geeft energie
 • Het kan helpen bij vetverbranding
 • Het heeft een positief effect op ons lymfesysteem
Het is goed voor je huid en haar

Heet water zorgt ervoor dat je huid en haar uitdrogen. De natuurlijke oliën gaan verloren. Door koud te douchen blijft de veerkracht in je huid en haar behouden.

Daarnaast zorgt een koude douche ervoor dat poriën vernauwen, waardoor deze minder snel verstopt raken. Koud douchen draagt ook bij aan het ontgiften, wat ervoor zorgt dat de giftige- en afvalstoffen uit de huid worden afgevoerd.

Bij koud douchen sluit het koude water de huid, wat het haar sterker maakt en voorkomt dat vuil zich gemakkelijk kan ophopen op je hoofdhuid. Sterker haar valt minder snel uit, waardoor het niet alleen glanzender, maar ook dikker zal worden.

Het geeft je immuunsysteem een boost

Wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan koude temperaturen wil het zichzelf opwarmen. Er ontstaat een kortdurende stress in het lichaam. Als reactie daarop wordt je immuunsysteem geprikkeld en gaat je lichaam meer witte bloedcellen aanmaken. Deze witte bloedcellen beschermen ons lichaam tegen virussen en infecties. Hoe meer witte bloedcellen, des te beter werkt je immuunsysteem.

Het verbetert de bloedcirculatie

Een koude douche zorg voor een verbeterde bloedcirculatie. Wanneer je een koude douche neemt, vernauwen vaten zich waardoor je bloeddruk tijdelijk omhoog gaat en je organen in de kern van je lichaam warm blijven. Je hart- en vaatstelsel wordt op deze manier flink gestimuleerd.

Door deze verbeterde bloedcirculatie ga je bijvoorbeeld ook cellulitis tegen. De huid wordt namelijk door het koude water niet rimpelig en slap, maar juist strak en glad.

Het geeft je energie

Na een koude douche ben je alerter dan na een warme douche. Door het koud douchen komt er adrenaline vrij en krijgt je lichaam een boost. Doordat kou de zenuwuiteinden prikkelt ontstaat er een fris gevoel.

Het kan helpen bij vetverbranding en verhoogt je metabolisme

Koud douchen kan zelfs helpen bij vetverbranding en het verhoogt je metabolisme. Je lichaam wilt zich opwarmen na een koude douche. Door koud te douchen worden de bruine vetcellen actiever, waardoor er meer witte vetcellen verbrand zullen worden. Daarbij opgeteld dat je strakker in je vel komt te zitten en je stofwisseling wordt verhoogd, vind ik het zeker het proberen waard!

Het heeft een positief effect op ons lymfesyteem

Het lymfestelsel is een vatenstelsel in je lichaam dat, los van onze bloedvaten, verantwoordelijk is voor de afvoer van afvalstoffen. In tegenstelling tot de bloedvaten, bevat het lymfestelsel geen bloed maar lymfe, die afvalstoffen en witte bloedcellen, die infecties bestrijden, afvoeren.

Tijdens een koude douche worden je spieren flink samengetrokken, waardoor de lymfevaten dus beter hun werk kunnen doen. Hierdoor kunnen de afvalstoffen van onze cellen dus efficiënter worden afgevoerd.

Wat zijn de nadelen van koud douchen?

Dat een koude douche lekker is om te nemen heb ik helaas nog niet veel mensen horen zeggen. Koud douchen kan dus ook als zeer onaangenaam worden ervaren.

Tevens geeft koud douchen een flinke shock aan het lichaam, ondanks dat deze shock ervoor zorgt dat er allerlei processen in ons lichaam worden versterkt. Kan voor sommige mensen, zoals bijvoorbeeld oude mensen of mensen met hartklachten, deze shock te heftig zijn. Let hier dus goed op!

Hoe te beginnen met koud douchen?

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk om koud douchen rustig op te bouwen. Nogmaals: Koud douchen is gezond, maar met mate! Te lang koud douchen zorgt voor langdurige stress in het lichaam en dit willen we natuurlijk voorkomen. Laat je lichaam dus rustig wennen aan het koud douchen.

Je kunt het als volgt aanpakken;

 1. Begin met gewoon met warm te douchen en draai aan het einde de kraan van warm naar koud.
 2. Laat het koude water bijvoorbeeld eerst even alleen op je armen en benen vallen.
 3. Als je hieraan gewend bent, kun je met de rest van je lichaam onder de koude douche. Eventueel daarna ook je hoofd.
 4. Probeer je ademhaling onder controle te krijgen en te houden. Zorg ervoor dat je rustig door kunt ademen.
 5. Wanneer je ademhaling onder controle is en je een beetje gewend bent aan het koude water, heb je je trainingsprikkel gehad. Meestal is dit ongeveer 1 á 2 minuten.
 6. Bouw het rustig aan verder op, start de eerste keer met een paar seconden. Bouw het daarna langzaam op naar enkele minuten. Begin bijvoorbeeld in week 1 met 20 seconden, bouw in week 2 op naar 30 seconden. In week 3 bouw je op naar 1 minuut. Misschien dat je in week 4 al wel enkele minuten onder de koude douche kunt blijven staan.
 7. Als je na de koude douche blijft rillen en lang koud blijft, ben je toch echt te ver gegaan. Doe de volgende keer liever rustiger aan.
 8. Blijf na de koude douche nog een aantal minuten bewust van je ademhaling. Kijk of je kunt opmerken hoe de warmte zich weer verspreidt door je lichaam.

Probeer het een tijdje en kijk welke voordelen jij ervaart!

Over de schrijver
Kitty Scherff is Huidexpert, een autoriteit op het gebied van natuurlijke Anti-Aging methoden voor Huid, Haar en Lichaam! Wat begon ruim 20 jaar geleden met enkel huidbehandelingen, is inmiddels ontwikkeld tot haar eigen Inner Health Beauty Concept. Met MOOI Instituut wordt er samengewerkt met de allerbeste ondernemers! De aandacht is daardoor gericht op alle aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je het meest optimale resultaat bereikt.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down