HET LEVENSHUIS

Voorbeeld levenshuis 

null

Opdracht: stap 1 

Teken de plattegrond van een huis met maximaal 9 kamers (minder mag ook): 

 • Ik 
 • Familie 
 • Werk  
 • Sociale omgeving 
 • Zich uiten 
 • Verandering 
 • Het onbekende 
 • Het creatieve 
 • Principes en overtuigingen 

             
Onderstaande afbeelding geeft aan waar deze 9 kamers voor staan.

null

− 

De grootte van de kamers symboliseert de tijd, energie en inspanning die dit gebied in je persoonlijke leven inneemt. Dus een grote kamer geeft aan dat dit gebied veel tijd, energie en inspanning in jouw leven inneemt. Bij een kleine kamer geldt het tegenovergestelde. Wanneer je bijvoorbeeld goed voor jezelf zorgt, teken je een grote kamer. Wanneer je weinig voor jezelf zorgt teken je een kleine kamer.  

 

 

− 

Kamers die aan elkaar worden getekend symboliseren dat er een verbinding bestaat.  

Kamers kunnen ook los van elkaar staan, bijvoorbeeld als schuur/tuinhuisje. Dit symboliseert dat er geen of nauwelijks een verbinding bestaat tussen de kamers. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er geen verbinding met je kinderen/ouders/schoonouders is, omdat er ruzie is. Of dat er nauwelijks verbinding met je partner is, omdat jullie elkaar te weinig zien.  

 

 

 

 

Opdracht: stap 2 

Bij stap 1 heb je het huidige huis getekend, wat jouw huidige situatie weerspiegelt. Teken nu jouw gewenste huis, dus hoe jij graag jouw situatie zou willen zien. Wil je bijvoorbeeld weer verbinding met je kinderen/familie/partner? Of wil je beter voor jezelf zorgen? Of wil je minder werken en meer tijd aan creatieve dingen besteden? 

Bij het tekenen van jouw nieuwe huis moet de totale grootte van het huis hetzelfde blijven. Als je een bepaalde kamer groter tekent, dan moet een andere kamer verkleind worden.  

Zie onderstaand voorbeeld.
Deze persoon wilt: 

 1. Minder tijd en aandacht besteden aan zijn familie (vervelende broer), schoonfamilie en werk wat hij alleen voor inkomsten doet. 
 2. Meer tijd en aandacht besteden aan zichzelf, meer het onbekende opzoeken (reizen), meer zijn werkambities nastreven en meer volgens zijn principes en overtuigingen leven. 

null

Opdracht: stap 3 

Kies welke kamer je als eerst wilt veranderen in jouw leven. Begin met een kleine, haalbare stap. Als je bijvoorbeeld meer aandacht aan je partner wilt besteden kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een keer per maand oppas te regelen en samen iets leuks te gaan doen. Als je weer (meer) verbinding met je ouders/kinderen/familie wilt, kun je bijvoorbeeld een kaart of whatsapp berichtje sturen. Misschien kun je diegene ook bellen. Als je minder tijd aan je werk wilt besteden en meer aan creativiteit kun je er misschien voor kiezen om op vrijdags een uur eerder te stoppen met werken en deze tijd aan creatieve dingen te besteden. 

Contact

Of neem hier direct contact op

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Team foto Mooiinstituut

Bedankt voor het invullen, wij nemen binnen 24 uur telefonisch contact met je op!