FODMAP BEPERKTE VOEDING

FODMaPs zijn moleculen die slecht opgenomen kunnen worden in de dunne darm. In de dunne darm kunnen zij water aantrekken waardoor diarree kan ontstaan. Daarnaast komen de FODMaPs in de dikke darm terecht waar zij door darmbacteriën opgegeten worden (fermentatie). Bij dit proces ontstaat gas, waardoor opgeblazenheid, buikpijn en winderigheid kan ontstaan. Door de totale hoeveelheid FODMaPs in de voeding te beperken, verminderen de eerdergenoemde klachten meestal flink. Een lage inname van FODMaPs leidt meestal niet tot klachten. Het gaat hier dus niet om het 100% vermijden van FODMaPs, maar om het beperken ervan.  

null

Bron bovenstaande tekst en afbeeldingen: Voorlichtingsbrochure van het Martini Ziekenhuis. ‘Patiënteninformatie: Richtlijnen FODMaP-beperkt dieet’ 

Welke voeding kan ik wel en niet eten? 

Vermijd tijdens de eliminatiefase alle FODMaP-rijke voeding (rode lijst). Overweeg daarnaast om ook alle granen (ook maïs), peulvruchten (ook sperziebonen), nachtschades (aubergine, chili peper, paprika, tomaat, aardappel) en zuivel te vermijden (Paleo FODMaP-versie).  

null

null

null

null

Bron bovenstaande tabellen: Voorlichtingsbrochure van het Martini Ziekenhuis. ‘Patiënteninformatie: 

Richtlijnen FODMaP-beperkt dieet’ 

Contact

Of neem hier direct contact op

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Team foto Mooiinstituut

Bedankt voor het invullen, wij nemen binnen 24 uur telefonisch contact met je op!