OVERZICHT VOEDING

Let op je jodiuminname! 

Als je geen of nauwelijks brood eet loop je een verhoogde kans op een tekort aan jodium. Voor het bakken van brood wordt namelijk vaak (maar niet altijd!) gejodeerd zout gebruikt. Dit is de reden waarom brood jodium bevat. Het verminderen of vermijden van brood met gejodeerd zout kan daarom de kans op een jodiumtekort vergroten. Om een jodiumtekort te voorkomen moet je jodium uit andere bronnen gaan halen. Het zit met name in zeevoedsel en in eieren (zie onderstaand overzicht). De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is ongeveer 150 mcg. per dag. Mocht je dit niet via de voeding redden, dan is aanvulling met een supplement aan te raden.   

 

Jodium kan een negatief effect hebben bij autoimmuunziekten van de schildklier (Graves en Hashimoto). Gebruik bij de ziekte van Graves geen jodiumsupplementen en wees voorzichtig met jodiumrijk voedsel (met name zeevis en zeewier), aangezien het symptomen kan verergeren. Wees ook voorzichtig met jodiumsuppletie en zeewier bij de ziekte van Hashimoto, aangezien het ontsteking van de schildklier kan stimuleren.   

Voedselvariatie 

De mens heeft gedurende de evolutie zo’n 3.000 verschillende plantensoorten gebruikt. Moderne jagerverzamelaars eten meer dan 100 verschillende plantsoorten. Wij eten slechts zo’n 20 plantsoorten. Streef naar zo’n 100 verschillende voedingsmiddelen per maand, aangezien een gevarieerd voedingspatroon positieve gezondheidseffecten heeft. 

Recepten op basis van oervoeding 

In de webshop van de OERsterk website kun je verschillende boeken en magazines vinden die heerlijke recepten bevatten op basis van oervoeding: 

−  OERsterk Eten (kookboek) 

−  OERsterk lunchen (magazine) 

 

Contact

Of neem hier direct contact op

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Team foto Mooiinstituut

Bedankt voor het invullen, wij nemen binnen 24 uur telefonisch contact met je op!