Bioritme

Je lichaam herstelt tijdens rust en met name tijdens het slapen. Een goede nachtrust is daarom ontzettend belangrijk. Bij een goed bioritme slaap je snel in en wordt je ’s ochtends vanzelf wakker, zonder wekker.

Onderschat het belang van je bioritme niet

Een verstoord bioritme leidt o.a. tot een verstoorde hormoonhuishouding (o.a. insuline, leptine, cortisol, melatonine). Hierdoor ben je vatbaarder voor verkeerde voedselkeuzes (je gaat eerder verkeerd én teveel eten), waardoor het o.a. de ontwikkeling van overgewicht bevordert.

Hieronder vind je een aantal tips om je bioritme te herstellen. Verwacht niet dat dit binnen één week hersteld is. Het kan weken tot maanden duren om te herstellen.

Het bioritme wordt met name beïnvloed door: licht, temperatuur en voedselinname.

Om het bioritme te herstellen is het volgende van belang:

Licht:

Vermijd blootstelling aan blauw licht na 20.00 uur in de winter en na 21.00 uur in de zomer. Dit doe je door het licht te dimmen/uit te zetten en door een speciale bril op te zetten die het blauwe licht filtert. Deze blauw licht filter bril is een goede.
Op laptops en telefoons zijn apps te downloaden die het blauwe licht van het beeldscherm filteren (F.lux, nightshift), maar TV’s hebben deze mogelijkheid nog niet. Het is belangrijk dat blootstelling aan blauw licht iedere avond op hetzelfde tijdstip wordt vermindert (natuurlijk is het soms niet mogelijk i.v.m. feestjes bijvoorbeeld).

Verder is het belangrijk dat je kamer pikdonker is. Er mag geen licht tussen kieren in je slaapkamer terecht komen. Gebruik eventueel een slaapmasker als er toch licht in je slaapkamer terecht komt. Een slaapmasker is ook ideaal voor als je buitenshuis slaap (bijvoorbeeld in een Hotel). Klik hier om een slaapmasker te bestellen.

Overdag moet je juist wel aan blauw licht blootgesteld worden. Zorg daarom dat je iedere ochtend rond hetzelfde tijdstip ontwaakt en jezelf aan licht blootstelt. Stel jezelf het liefst bloot aan daglicht na het opstaan. Ga bijvoorbeeld in de zomer direct na opstaan een stukje buiten wandelen (>20 minuten). In de winter is het ’s ochtends nog donker. Je kunt dan gebruik maken van een wake up light en een daglichtlamp met 10.000 LUX. Stel jezelf minimaal 20 minuten bloot aan dit licht. Een goede daglichtlamp is de lamp van Medisana. Klik hier om hem op Bol.com te bestellen. Stel je ook de rest van de dag bloot aan (dag)licht. Zorg dat je zoveel mogelijk in lichte kamers verblijft (met veel ramen of goed kunstlicht).

Temperatuur:
 • Zorg voor een koele kamer (16-18 graden).
 • Neem eventueel een hete douche/bad om 20.00 uur in de winter en om 21.00 uur in de zomer. Hierdoor koelt de binnenkant van je lichaam af, waardoor het de productie van melatonine stimuleert. Je aderen gaan dan namelijk verwijden, waardoor je warmte via je huid kwijtraakt.

 

Voedselinname:
 • Eet niets meer na 20.00 uur. Eet bij voorkeur je avondmaaltijd zo vroeg mogelijk op de avond. Vooral koolhydraten/suikers (brood, pasta, koek, chips, aardappelen, frisdrank alcohol) remmen ’s avonds de productie van melatonine.
 • Alcohol vermindert de slaapkwaliteit.
 • Koffie kan de slaapkwaliteit verminderen, zelfs al als je het alleen ’s ochtends vroeg drinkt.
 • Chocolade kan ook de slaapkwaliteit verminderen.

Overige tips voor een betere nachtrust:

 • Verwijder elektrische apparatuur (TV, mobiel, tablets etc.) uit de slaapkamer. Gebruik alleen een digitale wekker.
 • Voorkom omgevingsgeluiden, zoals de vaatwasser of wasmachine. Doe eventueel oordoppen in. Klik hier om goede oordoppen te bestellen.
 • Zorg voor een goed bed met een goed kussen en onderstel.
 • Zorg voor een opgeruimde kamer zonder rondslingerende kleding, boeken etc.
 • Gebruik je slaapkamer alleen voor slapen. Niet voor lezen, studeren, TV kijken etc.
  Als je jouw slaapkamer inloopt moeten jouw hersenen dat associëren met het slapen gaan.
 • Beweeg veel overdag en sport niet meer na 20.00 uur ’s avonds.

Contact

Of neem hier direct contact op

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Team foto Mooiinstituut

Bedankt voor het invullen, wij nemen binnen 24 uur telefonisch contact met je op!